vádemelés

2020.01.06. 11:30

Felfüggesztett börtönt javasol a drogozó 17 éves ellen az ügyészség

Egy fiatalkorú és egy fiatal felnőtt ellen is vádat emelt az ügyészség decemberben. A fiatalkorúnak már volt dolga a hatósággal.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Egy fiatalkorú és egy fiatal felnőtt ellen is vádat emelt az ügyészség kábítószer birtoklása és fogyasztása miatt 2019 decemberében. A Tatabányai Járási Ügyészség a fiatalkorú elkövetővel szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására és pártfogó felügyelet elrendelésére tett indítvány, tekintettel arra, hogy a fiatalkorúval szemben korábban már folyt kábítószer birtoklás miatt büntetőeljárás.

A Komáromi Járási Ügyészség a büntetlen előéletű fiatal felnőtt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség mindkét esetben azt javasolta, hogy a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottakkal szemben a bíróság tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésben szabjon ki büntetést.

Dr. Zsirai Veronikától, a megyei főügyészség helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy a Tatabányai Járási Ügyészség egy 17 éves fiatallal szemben emelt vádat, aki 2019. augusztus 9-én szerzett kábítószert Tatán. A fiatalkorúnál 0,8 gramm marihuánát találtak, ami nem éri el a csekély mennyiség felső határát. A fiatalnak már 15 évesen volt dolga a hatóságokkal, két éve szintén kábítószer birtoklás miatt állt bíróság előtt. Akkor büntetést nem kapott, hanem úgy nevezett elterelésre küldte a bíró a fiút. Mivel visszaesőnek minősül, ezért kért ellene az ügyészség büntetést.

A fogyasztás bűncselekmény

Dr. Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék bírája hívta fel a figyelmet: a büntető törvénykönyvünk a zéró tolerancia elvén nyugszik a kábítószerekkel kapcsolatosan. Azaz a fogyasztás is ugyanúgy büntetendő, mint az egyéb magatartás. Mindegy, hogy milyen mennyiségben fogyaszt, bűncselekménynek számít.

Bizonyos esetekben van arra lehetőség, hogy ha fogyaszt, vagy csekély mennyiségű anyagot tartott magánál későbbi használat céljára, akkor mentesüljön a büntetőjogi felelősség alól. Ez az úgynevezett elterelés lehetősége. Ekkor vállalni kell, hogy hat hónapon keresztül kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen vesz részt.

Ha nem teljesíti az elkövető a teljes programot és így azt nem igazolják le, akkor szabadságvesztéssel bünteti a törvény. Erre azonban csak egyszer van lehetőség. Ha az elterelés nem volt eredményes, akkor két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A Komáromi Járási Ügyészség ügyében a fiatal felnőtt Tatabányán jutott 4,98 grammnyi kábítószerhez 2017. szeptember 11-én. A drog mennyisége szintén nem éri el a csekély mennyiség felső határát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában