unokás csalók

2020.01.13. 15:18

Erre figyelmeztet a rendőrség: nem mindig valós a baj, ha az „unoka” keres

Az elmúlt napokban több olyan bejelentés is érkezett a rendőrségre, mely szerint úgynevezett unokás csalók próbáltak meg átverni idős embereket.

Kemma.hu

Egy alvó beteg mellől csente el a telefont, de már a folyosón visszakérte tőle azt a tulaj. Az ügyészség letöltendőt börtönbüntetést kért rá.

Forrás: Shutterstock

A rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, miszerint idős személyeket csalók próbáltak tévedésbe ejteni. A hasonló esetek kapcsán a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Az úgynevezett unokázós csalók telefonon hívnak fel idős embereket. Az elkövető a kiszemelt áldozat hozzátartozójának – legtöbbször unokájának – adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik! Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel, és tájékozódjon! A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget! Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon! A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait! „unoka”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában