ítélet

2020.01.22. 17:12

Elítélték a húskereskedőt és társait, akik kétmilliárd forint adót csaltak el

A bíróság az ügy előkészítő ülésén a tizenkét vádlott közülhárom ellen tudott ítéletet hozni. A döntés azonban nem jogerős.

Kemma.hu

Forrás: shutterstock.com

Ítéletet hozott a bíróság egy fiktív számlákkal trükköző, tizenkét fős bűnszervezet három tagja ügyében. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben öt európai államhoz intézett jogsegélykérelem teljesítését követően tizenkét személlyel szemben nyújtott be vádiratot.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy amennyiben a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, úgy a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év, két további társát 7, illetve 6 év fegyházbüntetésre, három elkövetőt egyaránt 3 év börtönbüntetésre, egy elkövetőt 2 év 6 hó börtönbüntetésre, 4 elkövetőt 2-2 év börtönbüntetésre ítélje.

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott január 16-án. A tárgyaláson három vádlott esetében tudott ítéletet hozni a bíróság, ugyanis a megjelent vádlottak közül hárman tettek a váddal egyező bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást és mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról. Ezen vádlottak „strómanként” vettek részt a bűnszervezetben oly módon, hogy vállalták egyes olyan cégek ügyvezetését, melyeket csupán azért hoztak létre, hogy fiktív számlákat állítsanak ki.

A törvényszék mind a három vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette, illetve a vádlottak közül kettőt 5-5 évre eltiltott a gazdasági társaság vezetésétől. Az ítélet nem jogerős, mert bár a vádlottak és védőik azt tudomásul vették, az ügyész két vádlott vonatkozásában jelentett be fellebbezést az előzetes mentesítésben részesítésük miatt, annak mellőzése végett. Az ügy március 23-án folytatódik a Tatabányai Törvényszéken.

Dr. Zsirai Veronika, a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a bűnszervezet vezetője, az elsőrendű vádlott két, húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságot irányított, amelyek 2012 júniusa és 2014 decembere között közvetlenül az Európai Közösségből vásároltak húsárut, amelyet belföldi gazdasági társaságoknak értékesítettek tovább. A két kft-nek általános forgalmi adófizetési (ÁFA) kötelezettsége keletkezett, ÁFA levonására nem voltak jogosultak, a fizetendő ÁFA összegét az elsőrendű vádlott fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentette.

A fiktív számlákat nyolc, olyan közbeékelődött cég állította ki, amelyeket ténylegesen az elsőrendű vádlott irányított. Az cégvezető által működtetett bűnszervezet biztosította, hogy pusztán az iratok, számlák alapján úgy tűnjön, mintha a közbeékelődött cégek vásároltak volna európai közösségi értékesítő cégektől, illetve a fiktív számlák szerinti vevő értékesítette a húsárut a két Kft-nek. A bűnszervezet összesen 2 milliárd 336 millió 836 ezer 189forint vagyoni hátrányt okozott a magyar állami költségvetésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában