fellebbezés

2019.12.05. 13:58

Szigorúbb büntetést kér az ügyészség a társát lelövő vadásszal szemben

Az olasz állampolgárságú férfit első fokon 1 év börtönre ítélte a bíróság. Az ügyészség szigorításért fellebbezett.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Komáromi Járási Ügyészség fellebbezett az ítélet ellen, amelyet egy olasz állampolgár ellen hozott december 4-én a bíróság. Az olasz vadász a vadászati szabályokat megszegve Bakonysárkány és Aka között, Kecskepusztán lévő erdőben egyik vadásztársát lelőtte, a másik vadásztársa életét és testi épségét pedig közvetlen veszélynek tette ki.

Dr. Horváth Sándor, a megyei főügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az ügyészség véleménye szerint a vádlott terhére szükséges a büntetést módosítani a szabadságvesztés tartamának felemelésével. A fellebbezés szerint a bűnösségi körülmények alapján az elsőfokú bíróság által kiszabott törvényi minimumot meghaladó, de a középmértéket, azaz három évet el nem érő szabadságvesztés kiszabása szükséges az elkövetővel szemben.

Ahogy arról beszámoltunk, a Komáromi Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt december 4-én napján meghozott és kihirdetett határozatában a vádlottat 1 év végrehajtandó fogházbüntetésre, és 10 év vadász foglalkozástól eltiltásra ítélte. Az ítélettel szembeni jogorvoslati nyilatkozat megtételére az ügyész három napot fenntartott a tárgyaláson. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott védője is fellebbezett.

A vadász és két társa, köztük a sértett 2017. november 24-én este párás, ködös időben vadászaton vettek részt Bakonysárkány és Aka között a Kecskepusztán lévő erdőben. A vádlott és segítője az egyik vadászlesen, a sértett pedig a tőlük 650 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodott.

A vadászat befejezése előtt a vádlott és segítője anélkül, hogy a vádlott erről vadásztársait tájékoztatta volna, cserkelő vadászatra indult, elhagyták a vadászlest úgy, hogy a vádlott fegyvere csőre töltött, felhúzott, tűzkész állapotban maradt.

A cserkelő vadászat során a vádlott mindvégig 1-1,5 méter távolságra a segítője mögött haladt. Amikor ahhoz a vadászleshez értek, ahol a sértett tartózkodott, a vádlott megállt, a lőfegyverét a lőbotra helyezte, és ahogyan belenézett a fegyver hőkamerás távcsövébe, megbotlott, az ujja hozzáért a ravaszhoz, melynek következtében a fegyverből lövés leadása történt.

A vádlott lövése a tőle 91 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodó sértettet találta el, aki a lövés következtében szerzett sérülései miatt a helyszínen életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!