robbanótest

2019.12.21. 18:01

Második világháborús gránátokat találtak a Fényes fasoron

Egy ülepítő tó tisztításakor fedezték fel a két második világháborús gránátot. A robbanótestet a honvédségi tűzszerészek elszállították a helyszínről.

Goletz-Deák Viktória

Táborfalva, 2012. november 27. Egy 2011 augusztusában Egerben talált 250 kilogrammos SC-250 típusú német rombolóbomba hatástalanításának menetét mutatja be egy tûzszerész a Magyar Honvédség Bakony Harckiképzõ Központ robbantóterén Táborfalva határában 2012. november 27-én. A nyilvános bemutatón az október 17-én Budapesten talált 500 kilogrammos rombolóbombát is megsemmisítették. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gránátot találtak a napokban a Fényes fasoron. A honvédség tűzszerész járőre rendőrségi bejelentésre vonult a helyszínre, ahol egy ülepítő tó tisztítása során került elő két darab második világháborús, szovjet gyártmányú, RPG-40 típusú romboló kézigránát.

Az RPG-40 típusú gránát (Forrás: Hadtortenet.hu)

– A helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy állampolgári korlátozások bevezetésére nincs szükség, az említett robbanóeszközök szállítható állapotúak, azokat el is vitték a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából – mondta Gajdos Milán hadnagy, a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje.

– Komárom-Esztergom megyéből érkező, katonai eredetű robbanótestekkel kapcsolatos rendőrségi bejelentések kezelésére több mint hatszáz alkalommal vonultak ki tűzszerész katonák az elmúlt közel öt évben. Magyarország teljes területét érintően egy évben átlagosan kétezer-ötszáz ilyen típusú bejelentés érkezik az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére – tette hozzá a hadnagy, ki elmondta még, hogy a második világháború során hat hónapon keresztül volt az ország műveleti terület, ezalatt 10 milliós nagyságrendben kerülhettek felhasználásra különbözőféle robbanótestek. Ezért világháborús robbanóeszközök bárhol előkerülhetnek.

– Aki elhagyott robbanótestet, vagy annak látszó tárgyat talál, köteles azt a területileg illetékes rendőrségen vagy a település jegyzőjénél haladéktalanul bejelenteni. Alakulatunk tűzszerész ügyeletét ezt követően a rendőrség értesíti abban az esetben, ha valóban katonai eredetű robbanótest került elő az adott területen – magyarázta a tűzszerész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!