nyitott szemmel

2019.07.21. 07:05

Újabb tíz családdal bővültek a szárligeti „vigyázók”

Tíz új család csatlakozott a Szárligeti Szomszéd Vigyázó Szolgálathoz. A szervezetnek köszönhetően a településen jelentősen csökkent a betörések száma.

Körtvélyfáy Dina

– Ebben az utcában szomszéd vigyázó szolgálat működik – olvasható az egyre több szárligeti utcában kikerülő táblán. Dr. Csáky Csaba, a „szolgálat” kezdeményezője, koordinátora elmondta, 2008 és 2011 között bűnügyi szempontból az ország egyik legfertőzöttebbjének számított a település.

Gulyásné Tölcsér Mária önkormányzati képviselő szerint ennek oka lehetett az is, hogy a településről több út vezet kifelé, így könnyű a menekülés. Angliai és győr-szabadhegyi, bevált példák alapján alakult meg végül a Szárligeti Szomszéd Vigyázó Szolgálat, amelyet azóta már más településeken, így Nagyegyházán is bevezettek – tette hozzá Ivájszjuk Ferenc, az ottani vigyázók egyik tagja.

A rendőrség hathatós intézkedéseinek és a szomszéd vigyázóknak köszönhetően jelentősen csökkent a betörések száma. 2016-ban a megyei rendőr-főkapitány emléklappal ismerte el tevékenységüket. A 2012-ben megalakult szervezetnek azonban az utóbbi időben újra résen kell lennie, mert a közelmúltban újra előfordult betörés, kifosztás, több kutyát pedig megmérgeztek. A szárligetiek azt is tapasztalják, hogy számukra ismeretlen autók érkeznek a településre, a járművekben ülők pedig fotókat készítenek, feljegyzik azokat a házszámokat, amelyeket később kirabolni terveznek.

Most azonban újabb tíz család csatlakozott a közösségi tevékenységhez, nincs olyan utca, ahol ne „működnének” a vigyázók. Továbbra is várják a csatlakozni kívánókat, eddig csaknem száz család ügyel a település és szomszédaik védelmére. A körzeti megbízotti feladatot eddig Grahovecz László főtörzsőrmester látta el, ideiglenesen azonban Varga Krisztián főtörzsőrmester ügyel majd a bűnmegelőzésre. Dr. Csáky Csabától azt is megtudtuk, ezúttal is lesz majd bűnmegelőzési fórum az ősz folyamán.

Sok volt a betörés

Korábban évente a harmincöt-negyvenöt betörés sem volt ritka Szárligeten, emellett kifosztásra és autófeltörésre is akadt példa. Valahonnan tyúkot, más értékeket vittek magukkal, de a KRESZ-táblákat sem kímélték. A körzeti megbízottal együttműködve tettenérésre is volt már példa, de a megelőzésben nyújtják a legnagyobb a segítséget a vigyázók éles szemei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában