támadás

2019.04.11. 08:10

Vádemelés a férfi ellen, akinek a haverja meghalt, miután rátörtek egy karácsonyozó emberre

Magánlaksértés miatt felelhet az a férfi, aki egy barátjával rátört egy emberre még 2017 karácsonyán Oroszlányban.

Kemma.hu

Magánlaksértés miatt felelhet az a férfi, aki egy barátjával rátört egy párra még 2017 karácsonyán Oroszlányban.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A Tatabányai Járási Ügyészség magánlaksértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy férfival szemben, aki egy oroszlányi lakásba erőszakkal hatolt be társával együtt, a magánlakás használójának barátját ököllel többször megütötték, megrugdosták, majd késsel támadtak rá, azonban a megtámadott személy a kést tőlük elvette, majd saját védelme érdekében a vádlottat és a társát késsel megszúrta. Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Járásbíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő, büntetlen vádlottat tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetésre ítélje. A másik támadó életét vesztette a támadásban.

A vádlott és társa 2017. december 26-án kora este rúgta be a sértett által bérelt oroszlányi lakás ajtaját, majd odabent a lakás használójának barátját ököllel többször megütötték, megrugdosták, egy kést vettek magukhoz, ezzel támadtak rá, aki viszont a kezével a penge részénél fogva a kést megfogta, az egyik támadó kezéből kivette, és saját védelme érdekében hadonászó, szúró mozdulatokat tett támadói felé. A szúrások a támadókat elérték, az egyik támadó a helyszínen az életét veszítette, a másik támadó a lakásból kimenekült. A lakásból kimenekülő támadó az utcán esett össze, ott hívtak hozzá mentőt.

Dr. Reszl Ildikó főügyész az esettel kapcsolatban elmondta: a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség az emberölés bűntette miatt indított nyomozást megszüntette, mert megállapította, hogy a támadókat késsel megszúró személy jogos védelmi helyzetben volt. A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint nem büntetendő az cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett jogtalan támadás elhárításához szükséges. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen, felfegyverkezve követik el.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, féltékenység állhatott a támadás hátterében: a később életét vesztő támadó és egy barátja féltékenységből kereste fel a karácsonyozókat, ugyanis nehezen fogadta el, hogy volt szerelmének már új párja van. A támadók karácsonykor törtek be az ominózus oroszlányi lakásba.

A magánlakást használó sértett magánindítványt terjesztett elő a lakásba behatoló, onnan élve elmenekülő vádlottal szemben, ezért az emberölés bűntette miatt indított nyomozás befejezését követően magánlaksértés vétsége miatt eljárás indult a magánlakásba jogtalanul behatoló, a szúrást követően azt elhagyó személlyel szemben.

A most magánlaksértés miatt megvádolt támadó a karácsonyi eset előtt, de még ugyanazon a napon egy Oroszlányban közlekedő helyi járatú autóbuszból eltulajdonított egy üvegtörő biztonsági kalapácsot úgy, hogy a helyéről, az azt rögzítő plombát elszakítva letépte, ezzel a lopás vétségét is elkövette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában