hamis vád

2019.04.23. 14:00

Pénzbüntetéssel megússza a részeg sofőr, aki csúnyán bajba keverte testvérét

Saját testvére adatait adta meg a részeg sofőr egy rendőri ellenőrzéskor, emiatt a testvér ellen indított nyomozást a hatóság.

Kemma.hu

Ittas vezető

A Tatabányai Járási Ügyészség hamis vád bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt gyorsított eljárásban vádat emelt azzal a férfival szemben, aki az ittas járművezetés vétsége gyanúja miatt vele szembeni rendőri intézkedés során a testvére adatait adta meg a rendőrjárőrnek.

A vádlottat az ittas járművezetés vétsége elkövetése miatt a Tatabányai Járási Ügyészség január 25. napján állította bíróság elé, amely miatt a Tatabányai Járásbíróság az ügyészség indítványa alapján 200 ezer forint pénzbüntetésre és 10 hó közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A hamis vád bűntette és a közokirat-hamisítás bűntette miatt az ügyészség április 23-án állította bíróság elé a férfit. A tárgyaláson az ügyészség indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottat pénzbüntetésre ítélje. A Tatabányai Járásbíróság az ügyészség indítványának helyt adott, a vádlottat 150 ezer pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős és végrehajtható.

Ahoogy dr. Horváth Sándor, a megyei ügyészség helyettes szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, a férfi január 13-án délután a saját tulajdonát képező személygépkocsijával ittas állapotban, vezetői engedély nélkül közlekedett Tatabányán, a Táncsics Mihály úton. A sofőrt megállították a rendőrök és ellenőrizték, a férfi a testvére személyi adatait adta meg a járőröknek. A férfit aztán a Tatabányai Rendőrkapitányságon hiteles elektromos légalkoholmérő berendezéssel ellenőrizték. Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvben is a vádlott testvérének adatait rögzítették, melyet a vádlott a testvére nevében aláírt.

A vádlott által bediktált, testvére személyi adataival valótlan tartalmú jelentés készült az elfogás végrehajtásáról. A hamisan megadott adatok alapján a testvérrel szemben ittas járművezetés vétsége miatt a Tatabányai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán nyomozás indult.

A férfi ekkor aztán észbe kaphatott, hogy bajba sodorja testvérét, mert a megalapozott gyanú közlése előtt bevallotta a nyomozó hatóságnak, hogy végig a testvére adatait adta meg az intézkedéskor és az azt követő eljárási cselekmények során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában