katasztrófavédelem

2018.12.07. 15:42

Nukleárisbaleset-elhárítási tervet mutattak be Tatabányán

Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság továbbképzésén a Nukleáris Veszélyhelyzet során végrehajtandó feladatokról számoltak be az előadók.

Kemma.hu/katasztrofavedelem

Forrás: Shutterstock

Nukleáris baleset-elhárítás során végrehajtandó feladatok volt a témája annak a továbbképzésnek, melyen a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság (MVB) Katasztrófavédelmi Munkacsoportjának tagjai, a helyi védelmi bizottságok elnökei és katasztrófavédelmi elnökhelyettesei, a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, és a védelmi igazgatásban közreműködő szervezetek képviselői, valamint a települések polgármesterei vettek részt.

A továbbképzésen Erdélyi István c. tű. ezredes a MVB titkárhelyettese köszöntötte a résztvevőket és felkérte dr. Fodor Jánost a Kormányhivatal főigazgatóját, hogy az MVB elnöke nevében nyissa meg a felkészítést. Az előadássorozatot Sikrai Attila tűzoltó alezredes polgári védelmi főfelügyelő kezdte meg első előadásával, amely radiológiai ismeretekről szólt. Őt követte Gulyás Lászlótűzoltó százados, aki a megyei nukleárisbaleset-elhárítási intézkedési tervet mutatta be.

A továbbképzés többi részében Nukleáris Veszélyhelyzet során végrehajtandó feladatairól számoltak be az előadók. Sikrai Attila tű. alezredes a katasztrófavédelem feladatait ismertette. A Népegészségügyi Főosztály részéről Viczián Mária az elszenvedett sugáradag sztochasztikus és determinisztikus hatásairól, a jódprofilaxisról, Ujszászi György Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály munkatársa az élelmiszerlánc-biztonság területén az agrárágazat alapvető felelősségi köréről beszélt előadásában.

A Tatabányai Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály képviseletében Makra Gábor főosztályvezető tájékoztatta a jelenlévőket az ágazat feladatairól. A vízellátás biztosításáról nukleáris veszélyhelyzet esetén Lutring Edvin az Északdunántúli Vízmű Zrt. munkatársa számolt be.

Az elméleti blokk zárásaként Sikrai Attila tű. alezredes a ConvEx-3-2017. nemzetközi nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat tapasztalataival fejezte be az értekezletet.

A felkészítés második felében a Katasztrófavédelmi Mobil Labor (KML) gépjármű radiológiai műszerei kerültek bemutatásra, valamint ismertetésre került radiológiai vészhelyzet esetén az elsődleges beavatkozóknak szóló eljárásrend. Az értekezletet Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes igazgató zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!