herbál

2018.06.14. 14:57

Fiatalok letten rosszul a dizájnerdrogtól – előzetesben a dílerek

Fogyasztóból lett díler az a férfi, akinek előzetesét most elrendelte a bíróság. Az sem ússza meg a felelősségrevonást, akitől ő szerezte be a herbált.

Kemma.hu

Forrás: police.hu

A kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folyamatban lévő büntető ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség indítványának helyt adva az Esztergomi Járásbíróság a mai napon elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki éveken keresztül árulta a drogot. Társa előzetesét már két nappal korábban elrendelték. A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Ahogy a rendőrség korábban tájékoztatta a Kemma.hu-t, a 23 éves H. Henriket és a szintén 23 éves H. Lászlót azzal gyanúsítják, hogy úgynevezett herbállal kereskedtek. A rendőrök először 12 olyan embert állítottak elő a kapitányságra, akik a gyanú szerint fogyasztottak az anyagból. Dr. Reszl Ildikó tájékoztatása szerint a 2018 májusában eladott anyagtól két lábatlani fiatal olyan rosszul lett, hogy őket kórházba kellett szállítani. A rendőrök először H. Henriket fogták el, akitől a fogyasztók beszerezték a kábító hatású szert, majd azonosították és elfogták azt a férfit is, akitől ő a herbált rendszeresen beszerezte.

Az esztergomi nyomozók a két terjesztőt gyanúsítotti kihallgatásukat követően őrizetbe vették, majd kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat. A járásbíróság június 12-én H. Lászlónak, és június 14-én H. Henriknek is elrendelte az előzetes letartóztatását.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a június 14-én előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsított négy évvel ezelőtt kezdett el rendszeresen herbált fogyasztani, melyet rövid idő elteltével a lakóhelyén, és annak környékén másoknak is árult, alkalmanként 1000-5000 forintért. A kereskedésből származó összegből a férfi újabb adagot vásárolt, amit részben tovább értékesített, illetve abból ő is fogyasztott. Az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a még fel nem derített vásárlókkal a kapcsolatot felvenné, ezáltal a bizonyítást veszélyeztetné, illetőleg a munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező férfi a terjesztést folytatná, így fennáll a bűnismétlés veszélye.

A június 14-i döntést az ügyész tudomásul vette, de az nem jogerős, mert a gyanúsított és a védője enyhébb kényszerintézkedés elrendelése iránt fellebbezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában