Étterembalhé

2017.08.02. 09:02

Hivatali vesztegetés: százezreket vett át a tatabányai élelmiszer-biztonsági felügyelő egy éttermestől

A kemma.hu információi szerint egy tatabányai étterem-üzemeltetőt vett rá arra egy élelmiszer-biztonsági felügyelő, hogy céges számlára laptopokat és mobiltelefonokat vegyen, majd a visszaigényelt áfát adja oda neki.

kemma.hu

Felügyelőt vesztegettek meg Tatabányán

Forrás: Shutterstock

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az 57 éves tatabányai elkövetővel szemben. Az élelmiszer-biztonsági felügyelőt a főügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és költségvetési csalás vétségével vádolja, akinek büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Járásbíróság dönt. A férfivel szemben, aki belement abba, hogy az áfával trükközzenek, költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás.

Dr. Reszl Ildikü főügyész a kemma.hu-t arról tájékoztatta, hogy az asszony évek óta élelmiszer-biztonsági felügyelőként dolgozott, ennek keretében végezte a közegészségügyi és járványügyi ellenőrzéseket. A férfi a cégein keresztül éttermet, illetve üzemi étkezdét működtetett, ahol az asszony többször tartott ellenőrzést, így ismerték egymást, közöttük jó viszony alakult ki.

Az asszony elhatározta, hogy vásárol két laptopot, ezért 2016. májusában telefonon felhívta a férfit és megkérdezte, megveheti-e azokat a férfi egyik cégének nevére. Azt is elmondta, hogy a vásárlás összeget így csökkentené, illetőleg a számlák után a férfi áfát igényelhetne vissza, melynek összegét a férfi fizesse meg neki. A cégvezető ebbe beleegyezett, ezért az elkövető megvette a laptopokat 860 ezer 480 forintért.

Nem sokkal később az asszony ugyanilyen kéréssel fordult a férfihez, majd három mobiltelefont vett, összesen 884 ezer 880 forintért. A férfi megkapta a számlákat, majd az áfa összegét – 371.062 forintot – átadta az asszonynak. Az ügyvezető mindkét esetben a hosszú időre visszanyúló munkakapcsolatra figyelemmel teljesítette az elkövető kéréseit.

A férfi a valótlan számlákat a cég könyvelésében szerepeltette, ezáltal jogosulatlanul igényelt vissza 371.062 forintot, így vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában