múltidéző

2017.08.17. 14:33

Régen minden jobb volt? Az idő biztos nem!

A 24 Óra archívumában néztünk utána, vajon a múltban is ennyire szenvedtünk-e a melegtől augusztus 17-én. Meg fog lepődni, ha elolvassa összeállításunkat!

Barcs Bence

Forrás: Shutterstock

Eddig zömmel forró és száraz volt az idei augusztus, de az időjárás-előrejelzések szerint ez már nem sokáig lesz így. A nyár hátralévő része csapadékosabb és némileg hűvösebb lesz. De mi volt a helyzet a múltban? 5, 10, 15 évvel ezelőtt is ennyire szenvedtünk a hőségtől ezen a napon?

Talán meglepő válasszal szolgálhatunk: nem. Legalábbis nem minden alkalommal. Jobbára kellemesen meleg nyárvégi napok köszöntöttek Komárom-Esztergom megye lakóira augusztus 17-én. Csapjunk is fel egy öt évvel ezelőtti 24 Órát, és lapozzunk az időjáráshoz!

Meleg, jobbára napos időnk volt 5 éve
Forrás: 24 Óra

Igazi nyári idő volt hát ezen a pénteki napon – pár nappal később aztán megérkezett az igazi kánikula: az Afrika felől érkező meleg légtömegek ugyanis 35-36 fokos hőséget generáltak. Csak jó egy héttel később hűtötte le a kedélyeket egy viharos hidegfront.

2007-ben is péntekre esett az augusztus 17-i nap, amely meleg volt és nagyrészt napos, de esetenként vastag felhők is felbukkantak az égbolton. A hosszú hétvégére aztán az eső is megérkezett, de a meleg nem enyhült sokat, így meglehetősen fülledt víkendben volt részük a Komárom-Esztergom megyeieknek. Az egy évvel korábbi, budapesti tűzijátékot elmosó apokalipszis tehát nem ismétlődött meg.

Változékony volt a hosszú hétvége 2007-ben
Forrás: 24 Óra

5 évvel korábban meglehetősen változékony volt az időjárás ezekben a napokban, a 26-27 fok körüli felhős, esős időt 32 fokos, szikrázó napsütéses napok követték. Ez 1997-ben is így volt, bár abban az évben augusztus 17-én – vasárnap lévén – nem jelent meg a lap. A környező számokat böngészve viszont megállapíthatjuk, hogy összességében nyárias időt élvezhettünk húsz éve, amelyet csak a szórványos záporok, zivatarok törtek meg.

1992 – Ez még csak a kezdet volt...

1992-ben bezzeg már nyoma sem volt a változékonyságnak! Masszív, napokon át tartó, perzselő forróság uralkodott ezekben a napokban, melynek a mellékelt újságkivágáson olvasható 25-30 Celsius-foka még csak az előfutára volt... Két nappal később már a 40-es számot közelítette a hőmérő higanyszála! Csak az államalapítási ünnep után könyörültek meg némiképp az égiek a kornyadozókon.

Az 1987-es és 1977-es évek rokonságot mutatnak abból a szempontból, hogy valószínűleg kevesen akarták a strandon tölteni az augusztus 17-éjüket. A 20 és 25 fok körüli hőmérsékleti maximumok és az itt-ott megeredő záporok nem igazán kedveztek a vízpartra vágyóknak. Közös a két esztendő abból a szempontból is, hogy jelentős felmelegedést az elkövetkező napok sem hoztak.

Tíz évvel korábban sűrűbben kellett ernyőt nyitniuk a Komárom megyeieknek, viszont a hőmérséklet is magasabb volt – bár a 25-30 fok sem valószínű, hogy bárkit arra sarkallt volna, hogy fürdőnadrágban és strandpapucsban vágjon neki teszem azt a régi Cseri strand hosszú lépcsőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!