Időjárás

2024.06.26. 17:06

Kiadták a riasztást: zivatarok és felhőszakadás jön!

Nagy mennyiségű csapadék érkezhet zivatarokkal és felhőszakadással szerda délután és csütörtökön Komárom-Esztergom vármegye területére.

Kemma.hu

A HungaroMet másodfokú, narancs riasztást adott ki szerdára a közelgő zivatarok miatt, elsőfokút pedig felhőszakadás esélye miatt. Mint írják, egyre többfelé várhatóak zivatarok, amelyek részben egy délről, északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos, 60-90 kilométer/órás szél, 1-3 centis átmérőjű jégeső és felhőszakadás (30-50 milliméter) kísérheti.

Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében 50 millimétert meghaladó csapadékkal járó felhőszakadás, 90-100 kilométer/óra körüli széllökés, 2-3 centinél nagyobb jégszemekkel járó jégeső előfordulhat. Éjjel nem gyengül el teljesen a rendszer, további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti (általában 25-30 milliméternyi csapadékkal), de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók, ott 30-50, helyenként több mint 60 milliméter is előfordulhat. Emellett a középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos, 60-90 kilométer/óra közötti széllökések és 1-3 centis jégeső kíséretében.

Forrás: met.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!