Zivatarok

2024.06.22. 09:50

Kiadták a riasztást: csúnya esők jönnek ma!

Nagy mennyiségű csapadék érkezhet zivatarokkal Komárom-Esztergom vármegye területére.

Kemma.hu

A HungaroMet elsőfokú riasztást adott ki szombatra a közelgő zivatarok miatt. Mint írják, hidegfront érte el az országot északnyugat felől. Hatására kezdetben főként a Dunántúlon és az ország középső észak-déli sávjában fordulhatnak elő zivatarok, majd a nap folyamán a zivatartevékenység súlypontja várhatóan fokozatosan az ország keleti, délkeleti felére helyeződik, s ekkor már heves zivatarok kialakulásához is – nagy területen és akár több hullámban is – kedvezőek lehetnek a feltételek.

A zivatarokat általában viharos erejű, 60 kilométer/óránál erősebb szél, intenzív csapadékhullás, valamint jégeső kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos, 90-110 kilométer/óránál erősebb széllökés, nagy méretű, 2-5 centiméteres, egy-egy helyen akár 5 centimétert meghaladó átmérőjű jég, valamint 30, néhol akár több, mint 50 milliméternyi csapadékkal járó felhőszakadás fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

Mint arra a HungaroMet felhívta a figyelmet, az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet.

A hidegfront az ország északi, északnyugati felén megszünteti a hőséget, ám a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű.

Forrás: met.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!