Időjárás

2023.06.09. 05:41

Narancssárga figyelmeztetés: hirtelen 50 milliméternél több eső és jég zúdulhat ránk

A péntek sem lesz kíméletes hozzánk. Folytatódik az egész héten már jól megszokott esőzés, felhőszakadások miatt a riasztást is kiadták megyénkre.

Kemma.hu

Továbbra is marad a csapadékos, borult idő térségünkben. A Köpönyeg.hu prognózisa szerint pénteken eleinte főleg délen és keleten, később már többfelé várható zápor, zivatar. Felhőszakadás és jégeső is lehet. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Komárom-Esztergom vármegyére a heves zivatarok és felhőszakadások miatt nem csak a figyelmeztetést, a citromsárga riasztást is kiadta már. A felhőszakadások miatt narancssárga figyelmeztetés van érvényben megyénkben. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

 

A meteorológia előrejelzése szerint országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Dunántúl nyugatabbi tájain van valamivel alacsonyabb valószínűsége. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira (illetve villámárvízre) az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső, nyugati részén, valamint a Dunántúl északkeleti megyéiben és a Duna mentén a legkedvezőbbek a feltételek. Átmeneti viharos széllökés, jégeső sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!