Időjárás

2023.01.18. 16:20

Kiadták a figyelmeztetést: 10 centi havat hozhat a csütörtök

Csütörtök reggelre fehérré változhat a táj.

Havazás miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológia Szolgálat Komárom-Esztergom vármegyére. Szerda estétől délnyugat felől újabb mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik, melyből eleinte eső várható. Csütörtök hajnaltól azonban északnyugat felől az esőt a Dunántúlon, majd reggeltől a főváros térségében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén egyre nagyobb területen havas eső, havazás válthatja fel. 

Egyes helyeken akár centiméteres olvadozó, tapadó hóréteg is kialakulhat
Egyes helyeken akár centiméteres olvadozó, tapadó hóréteg is kialakulhat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Elsősorban a magasabban fekvő helyeken (300 méter felett) érdemi hótakaró kialakulása valószínű, kiemelten a Dunántúli-középhegység, Budai-hegység, Dunakanyar hegyei, Börzsöny térségében 10 centimétert is meghaladhatja a csütörtök estig lehulló friss mennyisége. 

Síkvidéken a fagypont körüli, kevéssel afölötti hőmérsékleti értékek miatt jóval bizonytalanabb a kialakuló hóréteg vastagsága, elsősorban Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyékben, illetve a Dunakanyar térségében több centiméteres olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet. A Dunántúli-középhegységben az erős, olykor viharos északi szél hófúvást is eredményezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!