Károk

2022.01.30. 13:30

Videó, fotók: Tata öreg gesztenyefáját sem kímélte a pusztító szélvihar

Megyeszerte okoz károkat a pusztító szél. Tatára pillanatok leforgása alatt egy brutális villámvihar is lecsapott, amelyről videót is mutatunk.

Kemma.hu

Szó szerint semmit nem kímél a megyére lecsapó szélvihar. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a meteorológia narancssárga, másodfokú riasztást adott ki Komárom-Esztergom megyére. A tomboló szél már munkát is adott tűzoltóinknak, akiket többnyire fakidőlésekhez riasztottak eddig megyeszerte.

Az óriási szél Tata egyik legismertebb fáját, az Öreg-tó partján álló ikonikus gesztenyefát sem kímélte. Ha ez a famatuzsálem mesélni tudna, biztos mesébe illő szerelmi sztorikat hallanánk tőle. A napokban azonban egy hasonló szeles idő miatt letört egy hatalmas ága, amely a tó partján álló korlátot is leszakította, az oszlopot is megrongálta. Ebben a pénteki szélviharban kilátogattunk a fához, amely becsülettel állta az ágait és törzsét tépázó viharos lökések hadát. Ottjárttunkkor, 11 óra magasságában, a semmiből egy villámvihar is lecsapott Tatára. Olyan intenzitással szakadt az eső, hogy szinte látni is alig lehetett. Az Öreg-tó partján videót is készítettünk.

A 17 éves Deák István rémisztő felhőkről küldött szerkesztőségünknek káprázatos fotókat. A tataihoz hasonló villámvihar csapott le a Bakonyalján is. Mint beszámolójában írta, 11 óra körül egy nagyon erős csapadékgóc vonult át Császár felett, melynek vonulását bizony 100 kilométer/órát meghaladó széllökések is kísértek. 

A tajtékzó szél nem csak a tatai gesztenyefában, hanem sok mindenben kárt tett már a délelőtt folyamán. Dr. Laczkó Melinda tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelem szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy több helyszínre is riasztották már a lánglovagokat.

Dorogon egy átépítés alatt álló épült köré emelt állványzat dőlt fel, amelyet a szél az úttestre sodort. Az esethez az esztergomi hivatásos tűzoltók vonultak, személyi sérülés nem történt. Tatára a tatabányai hivatásos tűzoltók siettek. Egy családi ház tűzfalának bádoglemezét tépte fel a szél 3 méter hosszan. A lánglovagok kihúzós létrával avatkoztak be, itt sem törtét személyi sérülés.

A nyergesi hivatásos tűzoltók a 10-es út 63-as kilométeréhez vonultak, ahol egy nagy fa dőlt az útra, amely forgalmi akadályt képezett. Oroszlányban, a majki utcában egy 30 centiméter átmérőjű akácfa dőlt az útra, valamint egy mellette álló hasonló méretű fa kettétört. A kidőlt fa forgalmi akadályt okozott, amelyet a helyi önkormányzati tűzoltók láncfűrésszel szüntettek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!