Időjárás

2022.01.28. 10:50

Kiadták a riasztást: a lelket is kifújja belőlünk a szél pénteken

Riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat egész Komárom-Esztergom megyére, valamint elsőfokú figyelmeztetés is érvényben van az ország nagy részén.

Kemma.hu

A fővárosi tűzoltóknak is bőven adott munkát a viharos szél

Forrás: BM OKF/FKI

A meteorológiai előrejelzések szerint a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát, de az Észak-Dunántúlon, a Balaton és a főváros térségében, az Északi-középhegység és az Alföld nyugati és középső részein a viharos szél akár 85 kilométer/órás is lehet. Még a késő esti órákban is előfordulhatnak erős lökések.

Szombaton a késő délutáni óráktól az Északi-középhegységben, illetve később az esti, késő esti órákban az északkeleti megyékben is 3 centiméteres friss, tapadó hólepel (lokálisan ezt meghaladó) alakulhat ki.  

A Köpönyeg kiemelte: erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely leginkább a szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket és időseket viselheti meg, de mindenki számára megterhelő lehet. Az arra érzékenyek feszültebbek, idegesebbek lehetnek, romolhat a koncentrációképességük, ami a balesetveszélyt is fokozza. A megfigyelések szerint a frontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő, görcsös fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is növekedhet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak...) is felerősödhetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!