Veszély

2021.12.28. 13:53

Kiadták a figyelmeztetést: ónos eső nehezítheti a közlekedést megyénk útjain

A meteorológia elsőfokú figyelmeztetést adott ki megyénkre az ónos eső veszélye miatt.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt napokban nagy károkat okozott az ónos eső a déli megyékben. Most az Országos Meteorológiai Szolgálat Komárom-Esztergom megyére is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized lehet. Két szomszédos megyénk több járásában az elsőfokú riasztást is kiadták már.

Forrás: met.hu

Mint írják, a Duna vonalának tágabb térségében ónos szitálás, gyenge ónos eső előfordulhat (néhány tized milliméter). A késő délutáni, esti óráktól az Alföld északi felén, középső országrészben, később pedig az Északi-középhegység környezetében is várható újabb ónos eső. Szerda reggelig a főváros térségében, az Északi-középhegység nyugati felén általában 1-3 milliméter körüli ónos eső hullhat, azonban a középső országrészben a csapadék halmazállapota meglehetősen bizonytalan, mivel késő estétől nyugat, délnyugat felől egyre inkább esőbe válthat a csapadék. (Összességében a várható ónos eső mennyisége az elmúlt napokhoz képest jóval kevesebbnek ígérkezik.) A vegyes halmazállapotú csapadékzóna szerda reggelre az északkeleti országrészre korlátozódik, majd északkelet felé távozik.

Napközben az Északi-középhegység térségében újabb havazás, hószállingózás kezdődik, melyet estétől délnyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső vált fel, a havazás az északi, északkeleti határvidékre korlátozódik. A térségben szerda reggelig összességében 3-4 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan az 5 centimétert is meghaladhatja a friss hóréteg.

Ahogy arról már beszámoltunk, a hét előrehaladtával az időjárás egyre enyhébb lesz. Az év utolsó napján akár 16 fokos tavaszi időre is számíthatunk. Az új év első napjában sem kell jelentősebb lehűlésre számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!