időjárás

2021.04.14. 07:47

Ahol a hó az úr: elképesztő fotók a Bakonyból, Tardosról és Dadról

Noha április 14-ét írunk, az időjárás erről nem akar tudomást venni. Szerdára virradóra is több helyen havazott.

Kemma.hu

Npha április 14-ét írunk, az időjárás erről nem akar tudomást venni. Szerdára virradóra is több helyen havazott.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Nem adja meg magát könnyen az áprilisi tél, ennek bizonyítakaként ma, április 14-én is fehér tájra ébredtünk sok helyen. Tatán például még az éjszaka folyamán is hó, havas eső esett. Nem sokkal éjfél után így mutatott például az egyik tatai lakótelep:

Tata április 13-ról 14-re virradó éjszaka (Fotó: Kemma.hu)

Az Útinform szerda hajnali tájékoztatása szerint az ország nagy részén szemerkél, vagy esik az eső, a Dunántúl egyes területein, illetve az északi országrészben pedig elszórtan szállingózik a hó. A gyorsforgalmi utak, a fő- és a mellékutak jellemzően vizesek, de a magasabban fekvő területeken a Pilisben, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben a korábban leesett hó és az alacsony hőmérséklet miatt télies útviszonyokra lehet számítani az alsóbbrendű utakon. Éjszaka Dobogókő is behavazódott, ahogy az az Időkép webkameráján is látszik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az éjszakai órákban esett hó miatt hegyeinkben és környékükön akár még szánkózni is lehet. Azt " target="_blank" rel="noopener noreferrer">mondják azonban, hogy estére már alig marad valami a hóból. Szerdán fokozatosan kelet, délkelet felé vonul a csapadékzóna, délutánra egyre nagyobb területen meg is szűnik a vegyes halmazállapotú csapadék, de záporok ezt követően még kialakulhatnak. Keleten, délkeleten azonban napközben még sokfelé várható eső, havas eső, a hegyekben hó. Az északnyugati szél többfelé lesz erős, a barna színnel jelölt vidékeken viharos erejű széllökések is lehetnek.

Tardoson szépen meg is maradt a hó mára, ahogy az a település Facebook-oldalára feltöltött friss fotókon is látható:

Zirci olvasónk kedd este több fotót küldött nekünk, és arról számolt be, hogy már 20 centia hóvastagság náluk. Azóta ez még nagyobb lett. Az Időkép reggeli tájékoztatása szerint ugyanis Zircen 29, Tésen 24 centis hóvastagságot mértek észlelőik, a Bakony több településén pedig 30 centiket.

A Bakonyban igazán megmutatta az erejét a télies idő. A " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Mávinform szerda reggel frissített tájékoztatása szerint a Zirc és Porva-Csesznek között sínekre dőlt fák továbbra is gondot okoznak. Eltávolításukig – várhatóan szerda délig – továbbra sem közlekedhetnek a vonatok, Zirc és Bakonyszentlászló között pótlóbusz szállítja az utasokat. Az arra utazók jelentős 30-60 perces hosszabb menetidővel is számoljanak.

Hóvastagság a Tatán parkoló autón, nem sokkal éjfél után (Fotó: Sz. A. / Kemma.hu)

További fotókon az áprilisi tél:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában