télies időjárás

2021.01.06. 08:21

Megérkezett a hó: Dobogókő fehérbe öltözött, Tatabányán csütörtökön eshet

Egy mediterrán ciklon hatására többfelé alakult ki csapadék a Dunántúlon. Számos helyen, így a magasabb területeken havazást is hozott.

Kemma.hu

2021 első hava Dobgókőn

Forrás: Időkép

Január 6-a szerdára hó borított be több dunántúli tájat, így a Pilis, illetve a Bakony magasabb pontjait is. Az Időkép webkamerájának 24 órás felvételén látszik, hogy a hajnali órákban kezdett havazni, és reggelre már szép fehér takarót kapott a dobogókői Menedékhéz körüli terület.

2021 első hava Dobgókőn (Fotó: Időkép)

Szerda reggelre a Bakonyba, illetve több településre, így Veszprémbe, és Sopronba is havat hozott a ciklon, az Időkép tájékoztatása szerint. Az előrejelzések szerint a Bakonyban, délután az Északi-középhegységben hullhat havas eső, hó, de záporok, hózáporok is kialakulhatnak, sőt hódara- vagy hózivatarra is esély nyílik.

A magasabb területeken várható több hó (Fotó: Időkép)

Térségünkben az eső, havas eső dominál. Tatabányán az elkövetkező napokban hidegebbre fordul az idő, és csütörtök reggel lehet számítani hószállingózásra.

Megérkezik a tél a megyeszékhelyre is (Fotó: Időkép)

Bár a csütörtök szárazabb időt tartogat, csak itt-ott fordulhat elő zápor, hózápor, pénteken azonban dél felől egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, ami a jelenlegi számítások szerint újabb havazást hozhat az Alpokaljára és a Kisalföld térségébe, míg délen havas eső, hó felváltva alakulhat ki. Délután már inkább csak délen eshet kevés eső, fokozatosan megszűnik a csapadék.

A tél következő dobása vasárnap jöhet, amikor is délnyugat felől megközelít bennünket a következő mediterrán ciklon (ugyanaz, ami a spanyol havazást is okozza). Még vannak ingadozások az egyes modellfutásokban a ciklon pályáját illetően, de a nagy havazás lehetősége abszolút benne van a helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában