figyelmeztetés

2020.12.03. 07:05

Vigyázat: ónos eső nehezíti a közlekedést csütörtökön!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki előrejelzésében ónos esőre figyelmeztet, ami kiemelt veszélyforrás a közlekedésben.

Kemma.hu

Az időjárás komoly gondokat okozhat az utakon

A meteorológusok elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom megyére gyenge ónos eső miatt. A várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) milliméter.

Ónos esőre, emiatt csúszós utakra főként a Dunántúlon kell számítani
Fotó: met.hu / Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Időképen arról olvashatunk, hogy mindezt egy mediterrán ciklon csapadékzónája okozza Dunántúlon nagy területen, aminek következtében csütörtökön megkezdődik az enyhülés is: napközben délkeleten akár 8-9 fokig melegedhet a levegő. Csapadék főként a középső és nyugati megyékben várható, nyugaton továbbra is számítani kell ónos esőre, fagyott esőre. Az Alpokalján még marad a hideg, 0, -1 foknál nem lesz melegebb.

Helyzetjelentés az utakról

Az Útinform csütörtök hajnali adatai alapján a Nyugat-Dunántúl északi területein, valamint az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszán ónos eső esik, a délen, valamint Mosonmagyaróvár környékén pedig eső szemerkél. Másutt borult, de csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmi, valamint a fő-és mellékutak burkolata a preventív védekezés és a korábbi csapadék nyomán sónedves, de Vas és Zala megye határ menti területein hókásás alsóbbrendű szakaszokra is számítani kell. Az ország északkeleti részén, valamint Békés megyében szárazak az utak.

Baranya megye határ menti területein 100 és 300 méter közé is csökkenhet belátható út hossza, másutt jók a látási viszonyok.

Erős melegfront-hatás terhelheti szervezetünket. Az arra érzékenyeknél fáradékonyság, teljesítmény-csökkenés, ingerlékenység, esetleg étvágytalanság jelentkezhet. Emellett megnőhet a vérzésre való hajlam, illetve könnyebben léphetnek fel gyulladásos, fertőző betegségek is – írja a met.hu orvosmeteorológiai előrejelzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!