időjárás

2020.01.28. 14:00

Visszavonták a riasztást az időjósok és jön a tavaszias idő

Február első hétvégéjére akár 10 Celsius fokos emelkedés is várható szűkebb hazánkban. A melegedést szél és némi eső kísérheti.

Kemma.hu

Forrás: shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint visszavonták az ónos eső és köd miatt kiadott citromsárga riasztást. Emellett kedden elsőfokú figyelmeztetés lépett érvénybe, mert kedden napközben széllökésekre számíthatunk térségünkben. A hét második felére a melegedés lesz jellemző.

assu Fotó: Met.hu

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint január 28-án kedden délután még erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak este nyugaton lehet szakadozottabb a felhőzet. Sokfelé, több hullámban alakul ki eső, zápor, északkeleten, valamint késő délután nyugaton, délnyugaton a hegyekben havas eső, hó is előfordulhat.

Délnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. Élénk, helyenként erős lesz a déli, délnyugati szél, amely délután eleinte nyugaton, majd másutt is északnyugatira fordul, és viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet kora délután általában 4 és 11 Celsius fok között alakul, de északkeleten hidegebb lesz. Késő estére -1 és +6 Celsius fok közé hűl le a levegő.

Szerdán kezdetben erősen felhős lesz az ég, majd napközben csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütés mindenhol lesz. Hajnalban keleten lehet néhol eső, ónos eső, majd napközben szórványosan alakulhatnak ki záporok, hózáporok. Este délnyugaton újra előfordulhat ónos eső. A nyugati szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 8 fok között alakul.

Szerdától azonban akár tavasziasra is fordulhat az időjárás, derül ki a meteorológusok előrejelzéséből. Az Időkép tájékoztatása szerint a hét utolsó napjaira pedig beerősít a felmelegedés. A nyugati, déli áramlás lesz uralkodó, ami melegebb levegőt szállít a Kárpát-medencébe és ezzel együtt a magasabb légrétegekben szintén melegedés kezdődik. A szél kisöpri a ködös, párás időt és nemcsak a nappalok, az éjszakák is enyhülnek.

Testünket igénybe veszi a változás

Az arra fogékonyak szervezetét megterhelheti az időjárás változása. A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint meleg, majd hideg fronthatás várható. A melegfrontra érzékeny szervezetűek álmatlanságra panaszkodhatnak, ingadozhat a vérnyomásuk, csökkenhet a koncentráló-képességük, mind a munkában, mind az utakon.

A hidegfrontra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés. Nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás, illetve asztmatikus rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek.

Csütörtökön 7-9, pénteken már 10-12 Celsius fok körül tetőzik délnyugaton, nyugaton a hőmérséklet. A hétvégén közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, és szórványosan alakulhat ki eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik, főként az ország északkeleti harmadán viharos erejű széllökések is lehetnek.

Marad a tél?

Február 2-án, gyertyaszentelő napján a néphagyomány azt tartja, hogy ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél.

A legtöbb helyen 10-15 fok várható. A melegebb idő következő hétig, február 4-ig kitart. Tatabányán a hét második felében körülbelül 1 milliméternyi csapadék várható. Hétvégén erősen felhős lesz az ég, a levegő hőmérséklete 13 Celsius fokra is felmelegedhet.

Az ország nagy részén hétfőn szinte tavaszira fordul az időjárás, és akár 17 fokig is melegszik a levegő. Kedden azonban ismét lehűlés várható.

A hétvégi felmelegedés az OMSZ hőtérképén is jól nyomonkövethető.

Hőmérsékleti térkép február első hétvégéjén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!