változás

2018.09.01. 16:41

Esős idővel érkezett a szeptember: másodfokú riasztást adtak ki

Bár szeptember 1-je hivatalosan még nem az ősz kezdete, mégis borongósra fordult az idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatarokra figyelmeztet.

kemma.hu

Esőt hoz a szeptember

Forrás: shutterstock

Az OMSZ előrejelzései szerint szombat délutántól a Dunántúlon és a középső országrészben intenzívebb zivatartevékenység kezdődik. Zivatarokra, felhőszakadásra még az esti, éjszakai órákban is számítani kell, továbbra is leginkább a Dunántúlon és az ország középső részén. Heves/intenzív zivatarok is főleg ebben a térségben alakulhatnak ki viharos (>60-70, néhol akár >80-90 kilométer/óra) széllökések és jégeső (néhol akár 2 centiméter átmérőjű) kíséretében. Legjellemzőbb azonban a felhőszakadás lesz, tehát rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék is leeshet.

Vasárnap hasonló lesz a zivatarok lefolyása és menete. A nap első felében még jellemzően heves események nélkül zajlanak le a zivatarok (elsősorban a Dunántúl északi és nyugati részein), majd a késő délután folyamán ismét nyugatról intenzívebb zivatarok érkeznek, amelyek éjfélig nagyjából a Duna vonaláig jutnak majd el. Heves zivatarok kialakulására leginkább a Dunántúlon lesz esély, ahol a zivatarokat viharos (>60-70, néhol akár >80-90 kilométer/órás) széllökések és jégeső kísérheti. Felhőszakadásra is számítani kell, rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék eshet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!