időjárás

2018.07.21. 07:52

„Akciódús szombat”: még jégeső is érkezhet

Egy nyugatra elhelyezkedő légörvény miatt könnyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok megyénkben is, ráadásul az időjárás a frontérzékenyeket sem kíméli.

kemma.hu

Elsősorban a középső-északi országrészben (Pest megye és tágabb környezete) néhol heves zivatar is várható, hirtelen lehulló, 15-30 mm csapadékkal, nagy méretű jéggel (~2-3 cm-es átmérő) és 80 km/h feletti szélrohammal. Késő estére általában összeesnek az intenzívebb csapadékgócok, de hétfőre virradó éjszaka is labilis marad a légállapot, így továbbra is előfordulhat helyenként zivatar.

Forrás: shutterstock

„Akciódús szombat” – így jellemzik a mai napot az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársai, akik figyelmeztetést adtak ki a várható eső és az erős szél miatt.

Bár napközben csak helyenként alakulhat ki zivatar, az esti óráktól viszont nyugat, délnyugat felől már egyre nagyobb számban (legkisebb valószínűséggel észak-keleten) számíthatunk rájuk. Heves zivatarra is van esély, amelyet viharos vagy károkozó szélroham (60-90, néhol > 90 kilométer/óra), nagyobb méretű jég (> 2-3 centiméter) és felhőszakadás (> 25-30 milliméter) kísérhet.

A frontérzékenyekre is nehéz nap vár. Habár tényleges fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak – írják a szakemberek.

Ellenben az allergiások végre – szó szerint is – fellélegezhetnek. Az elkövetkező napokban a záporok, zivatarok hatására ugyanis átmenetileg csökkenhet a pollenterhelés. A csalánfélék virágpora jellemzően közepes-magas koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék és az útifű pollen koncentrációja többnyire alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet. A lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenkoncentrációja továbbra is várhatóan alacsony marad. Lokálisan megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!