változó időjárás

2018.01.18. 07:07

Veszélybe kerültek a méhek

Az elmúlt időszak tavaszias januárja itt-ott a természetet is becsapta. Olyannyira, hogy az enyhe tél miatt még a méhek is kiröppentek a kaptárakból. Némely telephelyen már január elején megkezdődött a fiasítás, ám egy jelentősebb lehűlés az állományt nagy bajba sodorhatja.

Petrik József

Forrás: shutterstock

Szűkebb hazánkban a méhészszezon – a napraforgónak köszönhetően – viszonylag jól zárult. A kellő mennyiségű virágpornak hála, a beteleltetés is zavartalannak volt mondható. Sőt, tavaly még – e szorgos rovarok legádázabb ellenségéből – atkából is kevesebb akadt.

Az elmúlt hetek langymeleg időjárása azonban ezeket a fullánkosokat is „átverheti”, megviselheti. Egyebek mellett erről is beszélgettünk Simonné Venter Évával, a Turul Méhész Egyesület elnökével, a környei Simon Méhészet vezetőjével.

A szakembertől megtudtuk, hogy ezek a szorgalmas rovarok nem alszanak téli álmot. Sőt, szeptember 20-ig illő élelemkészlettel feltölteni a kaptárakat, hogy a családok így menjenek télbe. Az „otthonukban” lévő mézet fogyasztva, fürtökbe tömörülve vészelik át ugyanis a zimankós évszakot. A méhkirálynők most viszont a januári tavaszban korábban kezdtek el fiasítani vagy le sem álltak.

Viszont az enyhe időben az atkák is „vígabban” áttelelnek. Könnyen előfordulhat, hogy az idén jelentősebb kártétellel számolhatnak a méhészek.

– Mivel az elmúlt évben kisebb mértékű volt az atkakártétel, így a méheket jó erőben sikerült teleltetni – emelte ki Simonné Venter Éva. – Igaz, az atkák elleni védekezést már az utolsó pergetést követően elkezdtük. A „kórokozók” ellen természetes anyagokat használunk. Illóolajokat, oxán-, illetve tejsavat, valamint amitráz és fluvalinát készítményeket.

A méhészeknek és a méheknek sem jó

Arról hallani, hogy aggódnak a gazdák, az enyhe idő miatt elszaporodhatnak a kártevők. Ez pedig pluszkiadást jelenthet a termelőknek. Éppen ezért nem örülnek a tavaszias időnek a méhészek sem, mert méhcsaládok pusztulhatnak el, ha hirtelen visszaesik a hőmérséklet.

Amennyiben ezeknek a szorgalmas rovaroknak az egyedállománya lecsökken, annak jóformán a teljes növénytermesztési ágazat megihatja a levét. A legrosszabb forgatókönyv szerint sorra hullhatnak majd el a méhcsaládok, ha jő a fagy. Ám előtte, az elmúlt hetek langyosabb időjárása miatt, az egyre ellenállóbb atkák okozhatnak jelentős fejtörést a méhészeknek. Azaz az atkák ellen tavasszal újabb költséges védekezési technológiát kell beiktatni.

A már-már langyos időben kevesebb eleség fogy a családokban, mivel a rovarok ki tudnak repülni, tisztulni.

– A lehűléssel előbb vagy utóbb azért számolni kell – mondta Éva asszony. – Ilyenkor a méhek fürtökbe húzódnak, és egy nyugalmi állapot jön létre a kaptárban. Ilyenkor ugyan nem folytatódik a fiasítás, ellenben a korábbi langyosabb idő miatt a méhek környezetéből már elfogyott a méz. A fűtéshez azonban kalóriára lenne szükségük, viszont a fiasítást nem hagyják ott. A rovar már nem vándorol át a két keret közötti másik, úgynevezett léputcába. Holott ilyenkor nő a mézfogyasztásuk.

Némi túlzással állítható, hogy nagyon erős hidegben a méhek úgy pusztulhatnak éhen, hogy „karnyújtásra” van tőlük a táplálék. Azaz nagy bajba kerülhetnek, mert a fiasítást nem tudják takarni.

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!