élő történelem

2018.01.22. 13:24

A Vértesben elesett hős huszárokra emlékeztek

Csákvár közelében mintegy 550 magyar huszár lelte hősi halálát a II. világháborúban.

kemma.hu

A Vértes-hegység a II. világháború alatt hosszú és súlyos harcok színtere volt. Románia átállását követően a szovjet csapatok beözönlöttek dél felől, átjöttek a Dunán és bekerítették Budapestet. Ennek a bezárult gyűrűnek legtávolabbi pontja a Vértes-hegység volt, ahol a kis létszámú, elsősorban magyar csapatokat a hegység északi oldalára szorították. Ez 1944 karácsonyának estéjén történt.

Az ide összpontosított magyar erősítés megpróbálta felvenni a szovjetekkel a harcot, óriási véráldozatok árán. Vérteskozma közelében, a megyehatárhoz közel, egy lovaitól megfosztott huszáralakulat próbálta – félméteres hóban, mínusz 20 fokos hidegben – fától fáig előreküzdeni magát. Sikerült elérniük a hegység déli peremét Csákvárnál, miközben az alakulatot bekerítették és felmorzsolták.

Madari Csaba rendőr ezredes, Oroszlány rendőrkapitánya és dr. Forrai Zsolt rendőr ezredes, Tatabánya rendőrkapitánya is koszorúzott

Mintegy 550 magyar huszár lelte hősi halálát, mindössze 12 ember menekült meg. A tragédia színhelyéhez közel a Vértesi Erdő Zrt. öt évvel ezelőtt emlékművet állított. E mellett emlékeztek a csatára január 20-án. Ünnepi beszédet mondott dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, megemlékezést tartott Illés Szabolcs, Csákvár polgármestere és Spergelné Rádl Ibolya, Gánt polgármestere.

A koszorúzók között volt megyénkből Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke is. Az áldozatokért Ugrits Tamás pápai káplán mondott imát. Madari Csaba rendőr ezredes, Oroszlány rendőrkapitánya és dr. Forrai Zsolt rendőr ezredes, Tatabánya rendőrkapitánya is koszorúzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!