korszerűsítés

2018.01.21. 07:16

A betegeknek is vonzó orvosi rendelő épül Újváros szívében

A munkagépek vették birtokba néhány hete az újvárosi Herman iskola melletti egykori játszótér helyét: a robusztus gépek elhordták a betontömböket, a hajdani játszótéri elemeket a közeli iskolába és óvodába vitték, míg végleges helyükre nem kerülnek egy közeli, megújuló játszóparkba: itt épül ugyanis az új orvosi rendelő.

Veizer Tamás

Fotó: Dallos István

Az új létesítmény építése, amely kiváltja a méltatlan körülmények között működő Köztársaság úti felnőtt rendelőt, már az alapok kiásásásnál tart. A több mint 450 négyzetméteres új orvosi rendelő és védőnői szobák uniós támogatással épülnek meg a Záray Márta-emlékpark mellett, ezzel mintegy rendezettebbé téve a térnek ezt a részét is.

A helyszínen Schmidt Csaba polgármester elmondta: az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy az egészségügyi alapellátás terén is megvalósuljon a „családbarát város” minőségéhez rendelt szolgáltatás. A városban 240 milliós uniós pályázat révén a Gál lakótelepen megújul a felnőtt orvosi rendelő, és olyan infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg, amelyek lényegesen javítják a szolgáltatás minőségét. Felsőgallán a gyermekorvosi rendelő költözik új helyre.

Az újvárosi rendelő elkészültekor – a tervek szerint már szeptemberben – ide költözik két felnőtt háziorvosi rendelő is, mivel régi helyén már a felújítás sem jelenten érdemi javulást az ellátás színvonalában. Ugyancsak új épületben, de a rendelésre érkező betegektől elkülönítve kap helyet a Kodály téren működő két védőnői szolgálat, mivel egyik sem felelt már meg az ÁNTSZ előírásainak.

Akadálymentes megközelítés

Az új háziorvosi rendelő építésével párhuzamosan 14 új parkolóhelyet alakítanak ki, amely enyhíti a növekvő forgalom okozta gondokat. Külön parkolóhelyeket alakítanak ki az orvosok és a védőnők részére, és lesz külön mentőbeálló is. A tervezéskor arra is gondoltak, hogy mindkét épületblokk, a rendelő és a külön bejáratú védőnői szolgálat akadálymentesen, fedett bejáraton keresztül legyen megközelíthető. Tágas és világos betegváróból nyílnak majd a helyiségek, a védőnőrésznek saját játszótéri kapcsolata is lesz, megkönnyítve a tanácsadásra kisgyermekkel érkező családok számára a várakozást. A most megszüntetett játszóterület helyett az emlékpark közelében korszerű és biztonságos játszóteret alakítanak majd ki.

A fejlesztés megtervezésekor az önkormányzat kikérte a háziorvosok és a védőnők véleményét, folyamatosan egyeztettek a speciális és szakmai igényekről, a megvalósítás módjairól. Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője azt is elmondta, a mostani fejlesztésről lakossági fórumot is tartottak, a terveket és elképzeléseket egyeztették az önkormányzattal és a kivitelező Nepteus Kft. képviselőivel.

A tájékoztatón Bencsik János országgyűlési képviselő a fejlesztések fontosságát méltatta, kiemelve: fontos, hogy az önkormányzat által támogatott „családbarát” szolgáltatások középpontjában az egészségügyi alapellátás áll. Nem elég azonban megtartani az orvosokat, az új, fiatal orvosokat is ide kell vonzani kényelmes és szakmailag is megfelelő háziorvosi rendelőkkel, korszerű felszereléssel. Ez is növelheti a város versenyképességét – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!