lak-hatás

2018.01.17. 20:07

Megnő az albérletben élők támogatása az új évben

Megyénkben becslések szerint több mint ezren élnek olyan albérletben, amelynek költségeihez valamilyen módon hozzájárul az a cég, ahol dolgoznak.

Mórocz Károly

Forrás: Shutterstock

Folyamatosan nő azoknak a száma, akik lakóhelyüktől távol találnak munkát. A lista első helyén Tatabánya áll, de Oroszlányban, Tatán, Esztergomban és Komáromban is sok a lakást vagy szobát bérlő.

Számukra jó hír, hogy az eddiginél szélesebb körben és jóval nagyobb összegben támogathatják az év elejétől a munkavállalók albérletét a vállalkozások. A mobilitási célú lakhatási adókedvezménnyel, az albérlet-támogatással öt éven keresztül élhet a munkáltató azoknak az esetében, akiknek a lakóhelye legalább 60 kilométerre van a munkahelytől, vagy tömegközlekedési eszközzel oda-vissza legalább háromórányi az út.

Tavaly még az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kitevő támogatáshoz juthattak havonta adómentesen, idén ez a mérték 60 százalékára nőtt az első két évben: 2018-tól a korábbi 51 ezer forint helyett 82 800 forinttal is támogathatja a munkáltató az alkalmazott lakhatását havonta. A harmadik és a negyedik évben 25 százalékról 40 százalékra, az ötödik évben 15 százalékról 20 százalékra nő az elérhető támogatás összege.

A feltételek is jelentősen enyhültek. Most már az albérlet-támogatás a határozott idejű foglalkoztatottnak is jár, valamint munkaerő-kölcsönzésnél a kölcsönbe vevő vállalkozás is adómentesen nyújthatja az éppen nála dolgozónak.

Nem kaphatott támogatást az a munkavállaló, aki lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával rendelkezett a munkavégzés helyén vagy annak környezetében. Ugyanakkor idén már azok sincsenek kizárva az albérlet-támogatásból, akinek van a munkahelye közelében lakása, de az haszonélvezeti joggal terhelt, vagy az ingatlan tulajdonjogának mértéke nem haladja meg az 50 százalékot.

További részletek a csütörtöki 24 Órában.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!