gazdagság?

2017.12.13. 17:15

Nálunk több pénzt szánnak a karácsonyi ajándékokra

Kis karácsony vagy nagy karácsony – az örök kérdés idén is lassan aktuálissá válik. A magyarok kétharmadának ugyanis nagy anyagi megterhelést jelent az ünnep, minden második ember szeretne 25 000 forint alatti összeget költeni idén karácsonykor – derült ki az Euronics friss felméréséből.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: shutterstock

Szűkebb hazánkban mobiltelefon vagy laptop valószínűleg minden harmadik karácsonyfa alatt lesz majd, ám a kedvezményes ár a többség számára döntő. A magyarok zömében saját megtakarításból állják a karácsonyi kiadásokat, de a vásárlók közel tizede hitelt is felvesz. Az adventi időszakban a nők és a férfiak jobban szeretnek üzletben vásárolni, mint online, és sokan akár már nyáron megveszik a karácsonyi ajándékokat.

A felmérés szerint a magyarok közel fele 25 000 forint alatt szeretne költeni idén karácsonykor, a megyei lakosok negyede azonban akár 50 000 forintig is elmenne, sőt majdnem minden harmadik akár 100 000 forintnál is többet áldozna az ajándékokra. Közel hetven százalék úgy gondolja, hogy a karácsony nagy anyagi megterhelés.

A válaszadók közel fele folyamatosan nyitva tartja a szemét, és akár már nyáron megvesz egy-egy dolgot a karácsonyfa alá, ugyanennyien viszont inkább decemberre időzítik a „rohamot”. A Black Friday akciókat és az őszi kuponnapokat csak minden tizedik ember használja ki, de az, hogy kedvezményes áron vásároljon karácsonyra, négyből három vásárlónak fontos.

Annak ellenére, hogy egyre több mindent intézünk online, a karácsony mégis mintha megmaradt volna még egy picit a régi hangulatában. Ugyanis a nők és a férfiak is jobban szeretnek a feldíszített, fényárban úszó üzletekben vásárolni karácsonykor, mint online.

Meglepő vagy sem, az, hogy a karácsonyfán, illetve a lakásban energiatakarékos izzók és ünnepi fények legyenek, már a lakosság közel 80 százalékának fontos. A többségnek pedig teljesen mindegy, hogy mit kap, a lényeg, hogy meglepetés legyen. A felmérésből azonban az is kiderült, hogy mobiltelefon és háztartási kisgép valószínűleg közel minden harmadik, laptop és tévé pedig minden ötödik háztartásban lesz a fa alatt.

A nők 20 százaléka tervezi ezeken túl hajszárító vagy hajgöndörítő vásárlását, tízből egy férfi pedig tabletet, bluetooth hangszórót, fejhallgatót vagy videójátékot szemelt ki karácsonyra.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!