Kulturális Örökség Napja

2017.09.17. 08:54

Miért barna, ha fekete? – bányászhagyományokat ápoltak Oroszlányban (képgaléria)

Az Oroszlány Barátainak Köre ismét színes programot szervezett a város általános iskolásainak a Kulturális Örökség Napja alkalmából.

Hűvös Récsy Lídia

A bányászhagyományokat ápolták

Fotó: Hűvös Récsy Lídia

Milyen szenet bányásztak Oroszlányban, mi az a kas, az akna, a faléz, vágat – ilyen és ehhez hasonló

kérdésekre kellett válaszolniuk a Kulturális Örökség Napja alkalmából rendezett „élményszerző”

vetélkedőn résztvevő Hunyadi és Benedek iskola versenyzőinek.

Az Oroszlány Barátainak Köre immár ötödik éve szervez illetve kínál gazdag programot a Kulturális Örökség Napja alkalmából a város általános iskolásai számára. Idén a helyszín a Bányászati Múzeum volt, ahol Lendvai Róbert tárlatvezetésével, szakértő közreműködésével ismerkedhettek meg a gyerekek a múzeummal, a kiállított technikai eszközökkel.

Sok mindent megtudtak, rácsodálkoztak a szénre, ami színre fekete, ám mégis barna. A múzeum munkatársa nagyszerű tárlatvezetésével – minden túlzás nélkül – ámulatba ejtette a diákokat, akik a hallottak alapján szinte hibátlanul válaszoltak a vetélkedőre összeállított kérdésekre.

Azonos pontszámot értek el a csapatok, így az idei versenyen mindenkinyertes lett, vagy ahogy az egyik hunyadis fogalmazott:

„Élményt és ajándékot is kaptunk!”


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!