Dorog

2018.01.22. 08:53

A kultúra napja ünnepségén adták át a Rauscher György-díjat

A dorogi József Attila Művelődési Ház alapkőletételére is emlékeztek a Magyar Kultúra Napja ünnepségén.

W. P.

Kolonics Péter átveszi a díjat dr. Tittmann Jánostól

Fotó: W. P.

A József Attila Művelődési Házban rendezték meg a Magyar Kultúra Napi ünnepséget, amelyen megemlékeztek az intézmény alapkőletételének 95. és átadásának 90. évfordulójáról is.

Kolonics Péter átveszi a díjat dr. Tittmann Jánostól
Fotós: W. P.

A rendezvény megnyitójaként a művelődési házhoz kapcsolódó csoportok, valamint művészek alkotásaiból a Dorogi Galériában összeállított kiállítást tekinthettük meg. Végh Éva, Dorog Város Kulturális Közalapítványának kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a bemutatott alkotások csak a töredékét képezik mindannak, ami kikerülhetett volna a paravánokra, hiszen művészek sokasága tevékenykedett az 1928-ban felavatott Munkásotthonban.

A kiállításmegnyitó után az ünnepség a színházteremben folytatódott, ahol a Himnusz eléneklése után dr. Tittmann János mondott köszöntőt. A dorogi polgármester beszédében kiemelte, hogy a kultúra olyan komplex fogalom, amely magában foglalja mindazt a tudást, képességet, művészetet és hitet, amelyet az emberek a társadalom tagjaiként elsajátíthatnak.

Előadás, zene

A díjátadót követően Dankó Kristóf, a település főépítészének Munkásotthon Önsegélyező és Önművelő Egyesülettől a művelődési házig című előadását hallhattuk.

A beszédeket követően az Erkel Ferenc Zeneiskola növendékeinek és tanárainak produkcióját hallhattuk, majd Sasvári Katalin, Párma Csaba és Kertai Mihály a Pilisi Kolibri Táncegyesület művészeinek közreműködésével megidézték a 60-as évek népszerű formációját, a Blank együttest is.

Az idei Magyar Kultúra Napja ünnepségen adták át a Rauscher György-díjat is, amelyet munkájának elismeréseként Kolonics Péternek adományozott a képviselő-testület. Az 1964-ben Sárváron született képzőművész 1988 óta rajztanárként tevékenykedik az Eötvös József Általános Iskolában, emellett a József Attila Művelődési Házban működő Dorogi Képzőművész Kör vezetője is.

Tehetséggondozó munkájával, valamint a város művészeti életének gazdagításában játszott jelentős szerepével érdemelte ki az elismerést. A kultúra napi rendezvényt Lattmann Béla és Barátainak koncertje zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!