agrárszakképzés

2017.10.20. 10:57

Kívül-belül megújul a Jávorka

Felújítják a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumot, és az agrárszakképzés továbbfejlesztése is napirenden van Tatán.

P. J.

Fotó: Hagymási Bence

Épületenergetikai fejlesztés

A Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium sikeresen bekerült a „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” projektbe. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a kollégiumban elvégzik a külső nyílászárók cseréjét, a külső fal utólagos hőszigetelését és a padlásfödém szigetelését. A projekt jövő április elsején zárul, és 100 százalékos támogatottságú. Teljes költségvetése megközelíti a 98 millió forintot.

A kollégium 1941-ben épült, földszintes, 4 hálótermes épületként, majd 1978-ban történt az emelet ráépítés és az udvarra néző szárny hozzáépítése. Az épület infrastruktúráján látszottak az öregedés nyomai, felújítása indokolttá vált. A projekttől függetlenül, nem részeként zajlik a tető felújítása, ami szintén időszerűvé vált. A tető felújítása 11,6 millióba kerül, ebből 5,6 milliót az iskola, 6 millió forintot pedig a fenntartó áll.

Együttműködési megállapodás

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) partnerségi együttműködési megállapodásokat írnak alá a tárca fenntartásában lévő oktatási intézményekkel. Szűkebb hazánkban – stílszerűen – a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban hozták tető alá ezt a szerződést a NAK megyei szervezete közreműködésével.

A partnerségi megállapodás aláírásán megyénk több, a szerződésben együttműködő mezőgazdasági vállalkozásának, agrártársaságának vezetője is megjelent. Rajtuk kívül itt volt még dr. Szinay Attila, az FM helyettes államtitkára, Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője és Michl József polgármester is.

Szeifert István, az intézmény igazgatója bevezető gondolataiban a pályaorientáció fontosságára, az ágazat munkaerő-igényére, az átgondolt pályaválasztásra hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozva, hogy a Jávorkában munkára nevelik a fiatalokat, és igyekeznek azt a hamis illúziót is szerteoszlatni, hogy az agráriumban alantas dolog tevékenykedni.

További részletek a pénteki 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!