téli teendők

2018.01.16. 11:31

Fogadja meg a rendőrség tanácsait, ha biztonságban el akarja érni az úti célját!

A téli időszakban a szokásosnál is fontosabb, hogy megfelelően felkészítsük autónkat, és kellő odafigyeléssel közlekedjünk.

kemma.hu

Forrás: Shutterstock

Az őszi és téli időjárás számos veszélyforrást tartogat a közúti közlekedés résztvevői számára. Ezekben a napokban az utakon közlekedők fokozott körültekintésére és türelmére van szükség, valamint a járművek indulásra való felkészítésére is érdemes több időt szánni.

  • A gépkocsik időjárásnak megfelelő általános felülvizsgálatán túl ajánlott minden elindulás előtt ellenőrizni a gumiabroncsok állapotát, a fagyálló folyadék szintjét, valamint a fékrendszer, a világító berendezések, az ablaktörlők és a fűtő, párátlanító berendezések működését.
  • Érdemes a reggeli készülődésre kicsivel több időt szánni: mielőtt útnak indulnánk, a szélvédőt és valamennyi ablakot párátlanítani, valamint a hajnali deret és rárakódott jeget eltávolítani. Csapadékos időjárási viszonyok esetén számolni kell az utak csúszósságával, éppen ezért kiemelten fontos, hogy körültekintően és türelmesen vezessenek!
  • Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a sebesség megválasztásánál a forgalmat is vegyék figyelembe. Tartsák szem előtt, hogy nem csupán a hó, hanem a lecsapódó pára miatt is csúszóssá válhatnak az utak, a köd miatt csökkenhet a látótávolság, a megerősödő szél pedig ronthatja a járművek menetstabilitását!
  • Vezetés közben vegyék figyelembe, hogy a száraz és nedves útfelületek váltakozása miatt a gumiabroncsok tapadása is változik, valamint a felüljárók és hidak útburkolata ilyenkor gyakrabban jegesedik, ami fokozott veszélyhelyzetet teremt. A borongós időben tompábbak lehetnek a reflexek, ezért fontos a nagyobb követési távolság betartása is.
  • Amennyiben mégis megcsúsznának járművükkel, kerüljék a hirtelen kormánymozdulatokat, illetve a intenzív fékezést! Ilyen esetben ajánlott a sebességet gázelvétellel és motorfékkel csökkenteni.
  • (Nyitókép: Shutterstock)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!