interaktív séta a (bányász)múltban

2018.01.16. 15:49

Ilyen lesz az országban egyedülálló dorogi Miniverzum

Elkezdődtek a Reimann Bányászattörténeti Miniverzum kivitelezési munkálatai Dorogon. A Dunai-medence 224 évét eleveníti fel a múzeum.

Walczer Patrik

A területrendezést már elvégezték, amely után a napokban elindultak a munkálatok is

Fotó: W. P.

A nagy volumenű beruházás előkészületeként elbontották a Reimann-altáró bejárata mellett álló lámpakamra épületét. A korábbi kiszolgáló intézmény helyén a Miniverzumba látogató vendégek számára alakítanak ki parkolóhelyeket. Az építési munkálatok helyszínén B típusú tájékoztató táblát helyeztek el.

A területrendezést már elvégezték, amely után a napokban elindultak a munkálatok is
Fotós: W. P.

Áprilisban hirdették ki Komárom-Esztergom megyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) első körös, nyertes pályázatait, amelynek értelmében 250 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatás segítségével megvalósulhat az országosan egyedülálló bányászattörténeti látogatóközpont. A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum a tervek szerint két galériával osztott, nagy belmagasságú épületben kap helyet.

A szokásoknak megfelelően nem a hagyományos, bányászati eszközöket bemutató múzeumot hoznak létre, hanem egy interaktív, autentikus környezetben, száz négyzetméteres terepmodell segítségével jelenhet meg Dorog bányászattörténetét és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér. A megépített makettek és terepasztalok segítségével nem csak a több évszázados föld alatti munkáról szerezhetnek információkat a látogatók, hanem megismerhetik a települések térszerkezeti változásait is.

Jövő májusban a látványterv szerint így fog kinézni a kész központ

A látványtér segítségével életkortól függetlenül, mindenkinek hihetetlen élményeket nyújthat a Dorogi-szénmedence 224 évnyi történelmét bemutató Miniverzum.

A műemléki védettséget élvező Reimann-táró bejárata mellett felépülő kortárs intézmény építészeti és kiviteli tervdokumentációit Jaksics László építészmérnök ősz végére elkészítette. Az ütemtervnek megfelelően jelenleg a közbeszerzési eljárások előkészítése zajlik, a kiállítás összeállításához szükséges attrakció-menedzsment terv január végéig készül el. Az ünnepélyes megnyitót 2019 májusában rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!