spartathlon

2017.12.31. 10:59

Kreidl Csaba nem ijed meg a kihívásoktól

A tatabányai Kreidl Csaba, a Komárom-Esztergomi Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr alezredese, a Közrendvédelmi- és Határrendészeti Osztály osztályvezetője ezúttal is emberfeletti teljesítményt nyújtott: számos hosszú távú verseny után immár másodszor teljesítette a 246 km-es ultramaratoni futóversenyt, az Athénból rajtoló és Spártában, a Leonidász király szobránál végződő Spartathlont.

Kun Attila

– Hogyan kezdődött a sportpályafutása?

– Gyermekkoromban különböző küzdősportokkal próbálkoztam, de hobbiként testépítéssel is foglalkoztam. A futást hét éve, gyakorlatilag a nulláról kezdtem.

– Ehhez képest nagyon magas szintre jutott. Hogyan lehet eljutni hét év alatt a Spartathlon másodszori teljesítéséig?

– Zsuzsanna, a feleségem 2010 szeptemberében a Budapest Maraton 7 km-es minimaratonjára készült, és hogy ne fusson egyedül, elkezdtem vele kocogni. Rám is fért, hiszen ekkoriban 125 kg voltam. Zsuzsanna azonban lebetegedett, én pedig elindultam az ő rajtszámával. A verseny előtt a szpíker megkérdezte az indulóktól, hogy jövőre ki vállalja a teljes maratoni távot. Én jelentkeztem és ezt az elhatározásomat komolyan is gondoltam. Novemberben Siófokon lefutottam egy félmaratont, 2011 októberében pedig teljesítettem a Budapest Maratont. Ez volt életem első 42 km-es távja.

– Innen pedig már nem volt megállás…

– Öt éve részt vettem a hosszú távú triatlon ob-n Nagyatádon, ekkor döntöttem el, hogy teljesítem a Spartathlont.

– Először 2015-ben indult a görögországi versenyen. Hogyan sikerült kijutnia?

– A Spartathlonon való részvétel szigorú feltételekhez kötött, de ezek teljesítése még csak a regisztrációhoz elég. Összesen 390 nevezést fogadnak el a szervezők, hiszen ennyi futót tudnak biztonságosan kiszolgálni. A rendszeres túljelentkezés miatt a szervezők sorsolással döntik el, ki indulhat. 2015-ben a visszalépések után a várólistáról bekerültem a mezőnybe és 34:43:51 óra alatt teljesítettem a távot. Tavaly már nem voltam ilyen szerencsés.

– Mit tett ezután?

– Van egy kiskapu. Ha valaki a nevezési szintidőnél legalább 20 százalékkal jobbat fut, zöld ágon bekerül az indulók közé. Én nem akartam a sorsolásra bízni a sorsom, így tavaly novemberben a Margitszigeten 7 óra 55 perc alatt teljesítettem egy 100 km-es versenyt, így idén ott lehettem az indulók között. Mivel ez az eredmény két évig érvényes, jövőre ismét indulhatok.

– Hogyan alakult az idei versenye?

– A vártnál kevésbé volt meleg, de egyébként is készültem a speciális körülményekre, a nagy melegre és a magas páratartalomra. Egy pillanatig sem jutott eszembe, hogy feladjam és végül 33:04:39 óra alatt teljesítettem a távot. A felkészülés során hidegzuhanyként ért, hogy tavaly december 31-én edzés közben eltört a sarokcsontom, az orvos azt mondta, nem futhatok tovább. Nyolc hét után mégis újra futottam, közben kerékpároztam, súlyzóztam, úsztam.

– Milyenek voltak a körülmények?

– A rendezés nagyon szigorú, a versenyzők nem érintkezhetnek külső személlyel, emellett 75 ellenőrzőponton mérik az időt. Egyiknél sem lehet késni, mert az azonnali kizárással jár. A célba érés után vízzel kínálnak minket, illetve olajágkoszorút kapunk. Ezt követően azonnal jön az orvosi segítség, sokan infúziót kapnak, másoknak a lábán keletkező sérüléseit látják el. A helyiek egyébként szinte hősként tisztelnek minket. Az is nagyon jól esett, hogy amíg a Spartathlont teljesítettem, a kollégáim és néhány barátom váltófutást szervezett az Öreg-tó körül. 57-en futottak, összesen 660,5 km-t.

– További céljai?

– Ebből sok van. Szeretném egyszer egyhuzamban oda-vissza lefutni a Spartathlont, ezt magyar ember még nem csinálta végig. A tervek között szerepel a tripla ironman tejesítése, valamint az is, hogy a 24 órás magyar bajnokságon érmet szerezzek. Egyszer a válogatott tagjaként is szeretnék futni, ez idén a saroksérülésem miatt nem sikerült.

– Hogyan bírja mindezt a munka mellett?

– A családom szerencsére mindenben támogat, idén is elkísértek Görögországba. A futás a hobbim, szerencsére tudok rá időt szakítani úgy, hogy a családommal is elég időt tölthessek.

Névjegy – Kreidl Csaba

1974. május 30-án született Tatabányán. 2010 óta fut, minden nap edz. Edzője nincs, egyedül készül. Felesége Zsuzsanna, gyermekei Petra (19 éves) és Máté (16 éves). Csaba a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület versenyzője. Pályafutása során már számtalan maratont és ultramaratont teljesített. 50 és 100 km-en, valamint 6 és 12 órás futásban is több magyar bajnoki éremmel rendelkezik.

(A cikk eredetileg az október 30-i 24 Órában jelent meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!