zenei szerelem

2017.12.31. 08:42

A jazz és a klasszikus zene randevúzott Bánhidán

Szabó-Rajczi Katalin művésztanár és Rózsa Gábor zongoratanár különleges koncertet adott a Dallamok Bánhidán zenei előadássorozat keretében.

V. T.

Dallamok Bánhidán címmel hirdetett zenei előadássorozatot a Puskin Művelődési Ház és a Dallam művészeti iskola. A legutóbb a klasszikus zene és a jazz találkozását élvezhette a szépszámú közönség: Szabó-Rajczi Katalin művésztanár (klarinét és szaxofon), valamint Rózsa Gábor zongoratanár lépett fel a Ludányi Kvartettel. A különleges koncert érdekessége, hogy a zenekarvezető ifjabb Ludányi Tamás korábban Szabó-Rajczi Katalin tanítványa is volt.

A mostani koncerten felváltva hangzottak el a klasszikus zenedarabok mellett a jazzkompozíciók – a sztenderdek mellett jobbára ifjabb Ludányi Tamás szerzeményei. A tatabányai szaxofonos és csapata sikerrel szerepelt az idei Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok koncertjén.

A szakmai vélemények szerint a közép-európai altszaxofonozás új felfedezettje, Ludányi Tamás zenekarában a fiatalos lazaság ötvöződik a zenei tradíciók tiszteletével. A budapesti és nürnbergi tanulmányokat is folytató zenekarvezető oldalán már 2012 óta a multi-instrumentalista Tálas Áron zongorázik, aki többek között a Montreux-i

Nemzetközi Jazz-zongoraverseny döntőse is volt. A ritmusszekció 2014-ben nyerte el végleges formáját: Bögöthy Ádám nagybőgőn, Czirják Tamás pedig dobon felelős a zakatoló groove-okért. Néhány hete a fővárosi lemezbemutató után Tatabányán is bemutatták a Syrius Legacy együttes második lemezét, a Széttört álmok című szvitet.

(A cikk a 24 Óra november 4-i számában jelent meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!