megyei megfigyelők

2017.08.25. 16:00

Titokzatos időjósok, akikre érdemes odafigyelni

Van egy oldal, amely Dorog-Esztergom térségének időjárását jelenti, mégpedig nem is akárhogy: szinte percre, jobban mondva fokra pontosan. De vajon kik ezek az elszánt és titokzatos időjósok? Utánajártunk, és igen meglepő dolgokat tudtunk meg...

Sz. Szimonetta

Titokzatos és profi csapat áll az oldal mögött

Forrás: pixabay.com

A népszerű közösségi oldalon figyeltünk fel az oldalra, amelyik Dorog-Esztergom térségének időjárásáról tájékoztatja az érdeklődőket, mégpedig meglepő pontossággal és részletességgel: nincs az a kósza nyári zápor, pár fokos lehűlés, enyhe ciklon, ami elkerülné a figyelmüket, ráadásul mindezt képekkel és videókkal sűrűn illusztrálva osztják meg olvasóikkal.

Utánajártunk, vajon ki vagy kik állnak az időjárás jelentések mögött. Megkeresésünkre kedves, de egyben meglepő választ kaptunk: nagyon szívesen mesélnek magukról és az oldalról, de csak ha kilétük továbbra is rejtve marad. Így hát rendhagyó e-mailes interjúban volt részünk, amelyből sok izgalmas dologra fény derült.

– Mikor született meg az oldal? Mi volt az apropó, a motiváció?

– Kezdetben két különálló oldal létezett: a Bérces Online nevű, időjárással foglalkozó oldal, ami elsősorban Sárisápra vonatkozóan szolgált naprakész információkkal és egy friss, dorogi oldal, ami blogszerűen épült fel. Egy ideig párhuzamosan futott a kettő, majd elhatároztuk, hogy egyesítjük őket, és ezáltal nagyobb térség időjárásával tudunk foglalkozni.

Elhivatott társaság

Mind a négyen elkötelezettek vagyunk az időjárás iránt, ezáltal a viharok megfigyelése, különleges események dokumentálása, vagy akár a napi szintű adatgyűjtés nekünk nem feladat, hanem szórakozás. Az elmúlt években már megtapasztaltuk, hogy más időjárással foglalkozó oldalak nem tudnak nagyobb figyelmet fordítani az egyes kistérségek időjárására, ezért jött létre az oldalunk. Igyekszünk minden fontos időjárási eseményről beszámolni a kedves érdeklődőknek.

– Kikből áll a csapat? Miért döntöttek az anonimitás mellett?

– Szűk csapatunk két dorogi, egy sárisápi és egy nyergesújfalui tagból áll. Azért szeretnénk megőrizni névtelenségünket, mert nem akarjuk, hogy a személyünket az időjárással foglalkozó weboldalunkkal azonosítsák. Előrejelzéseink részben sokéves adataink alapján, másrészt ismert európai modellek figyelembevételével készülnek, amit összehasonlítunk országos oldalak előrejelzésével is. Nem szeretnénk, ha bizonyos személyek támadnák csapatunkat az esetleges pontatlanság esetén.

– Milyen kötődésük van a meteorológiához?

– Csapatunk két tagja, köztük én is az ELTE Természettudományi Karán tanult környezettan alapszakon, ott mélyebben megismerkedtünk a meteorológiával, a légkörrel és bolygónkkal. Harmadik tagunk éppen 10 éve, 2007 májusában került közelebb az időjáráshoz, az akkor még feltörekvő Időkép.hu oldal volt rá nagy hatással, ekkor kezdett el intenzívebben érdeklődni a meteorológia iránt. A sárisápi tagunk pedig már 2006 ősze óta gyűjti napi szinten a minimum- és maximumhőmérsékleti, illetve a csapadékadatokat.

A nemrég megfigyelhető holdfogyatkozást is megörökítették az oldalkészítők:

– Kik a célközönségük, illetve hány követőjük van összesen a különböző közösségi oldalakon?

– Célközönségünk elsősorban az esztergomi, illetve a dorogi kistérség lakosai kortól függetlenül. A Facebook-oldalon jelenleg 1183 követőnk van, Instagramon 41, a csatornánkra pedig 8 személy iratkozott fel.

A források

Információink javarészt saját, részben viszont más időjárással foglalkozó oldalakról származnak, melyeket saját mérésekkel, megfigyelésekkel egészítünk ki. Számos magyar és néhány európai időjárással foglalkozó weboldalt is követünk, olykor ezekről is osztunk meg információkat, ha azokat érdekesnek, fontosnak találjuk. Az olvasók által beküldött felvételek többségét közzétesszük, illetve előfordul, hogy beszámolunk olyan időjárási eseményekről is, amelyek nem kötődnek térségünkhöz, de azok rendkívüliek vagy érdekesek lehetnek, de például a havi és éves időjárási beszámolóink teljes egészében saját források, amiket mi mértünk, valamint mi vagy olvasóink fotóztak.

– Milyen visszajelzéseket kaptak, illetve kapnak az oldalról?

– Negatív kritikát szinte nem is kaptunk még, pozitívat viszont bőven. Az oldalt követők is egyre aktívabbak, képeket, videókat küldenek be nekünk, megosztják bejegyzéseinket, vagy hozzászólásokat írnak. Volt olyan bejegyzésünk, amely 33 ezer embert ért el: egy kiadósabb felhőszakadás következtében egy esztergomi gyorsétkezde előtti úton az autók tengelyéig állt a víz, melyről saját fényképpel számoltunk be. Legnézettebb videónk 905 nézettségnél jár.

Egy személyes kedvencemet tudnám még megemlíteni, ami most történt július 24-én, amikor felhőszakadás zúdult térségünkre. Elképesztő volt számunkra azt látni, hogy 2-3 percenként érkeztek privát üzenetben képek, videók, beszámolók olvasóinktól. Akkor fontosnak éreztük, amit csinálunk. Valaki megosztott velünk egy képet, mi pedig megosztottuk őket olvasóinkkal.

Lenyűgöző viharfelvételeket készít a csapat

– Vannak nagyobb szabású terveik? Mi a cél, fog esetleg bővülni az oldal, mondjuk nagyobb térséget felölelve?

– Korábban gondoltunk arra, hogy az Ister-Granum Eurórégió időjárásával foglalkoznánk, ami azt jelentené, hogy átnyúlnánk a határon. Egy bécsi amatőr meteorológussal beszéltünk is erről korábban, aki szintén elkötelezett az időjárás iránt, de akkor nem láttuk úgy, hogy a megfelelő partnert találtuk volna meg benne.

„A folyamatos fejlődési lehetőség motivál minket”

Rövid távú célként saját fejlesztésű térképet szeretnénk létrehozni, mely az Időkép rendszeréhez hasonló, ám tematikájában más felépítésű lenne. Emellett szeretnénk applikációt tervezni, persze mindent saját kezűleg, hobbiból. Ha ezeket a terveinket sikerülne megvalósítani, valószínűleg az már az említett Ister-Granum Eurórégióra vonatkozna, de persze jó lenne ehhez megfelelő határon túli partnert találni, hogy legyen, aki ott is hirdesse a létezésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!