350 millió

2017.08.04. 08:32

Megveszi az állam a tatai járási hivatalt

Tatán, a városháza dísztermében szervezett sajtótájékoztatót a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, a Tatai Járási Hivatal további fejlesztéseiről. Az épületet hazai forrás biztosításával, 350 millió forintért vásárolja meg az állam az előnytelen bérleti konstrukció elhagyásával. 

kemma.hu

Megveszi az állam a tatai járási hivatal épüetét

Forrás: maps.google.com

A Tatai Járási Hivatal Okmányirodai Osztálya 2015. október 20. óta úgynevezett második generációs Kormányablakként működik az Ady Endre u. 24. szám alatt. Az épületet hazai forrás biztosításával, 350 millió forintért vásárolja meg az állam az előnytelen bérleti konstrukció elhagyásával, írja a tata.hu.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: „Mára bebizonyosodott, hogy jó döntés volt az Ady Endre úti ingatlant választani, amikor a járási rendszerek kialakulásakor Magyary Zoltán nyomdokán járva Tatán azon gondolkodtak, hogyan lehetne a hivatalnak egy méltó helyet teremteni, hiszen a Városházán nehezen lehetett volna megfelelő körülményeket kialakítani az okmányiroda számára. Ez a döntés a városnak minden évben komoly bérletfizetési kötelezettséggel jár, hiszen az épület magántulajdonban van, s ennek a bérleti költségnek a megszűnése külön örömteli hír Tatának.”

A jól megközelíthető, a városközpontban elhelyezkedő patinás épület 596 négyzetméter területű, melyen a jövőben további energiahatékonysági beruházásokat terveznek, többek között fűtéskorszerűsítést is.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott kiemelte: Nagyon fontos ez a változás Tatának, hiszen a korábbi közös megállapodás alapján a város költségvetését a bérléssel kapcsolatosan anyagi kötelezettség terhelte, de természetesen fontos ez a kormányhivatal szempontjából is, hiszen egy saját, állami tulajdonú épületben tudják majd a jövőben végezni a munkát.

– A kormányablak 2015-ös kialakítását követően már idén is fejlesztéseket hajtottak végre az épületben, a jövőben pedig azáltal, hogy állami tulajdonúvá válik, még könnyebben tudnak majd további korszerűsítéseket megvalósítani – tette hozzá.

Lényeges változást hozott 2010 után a magyar államnak az a törekvése, hogy feladatellátását állami tulajdonú épületekben végezze, ne kelljen bérleti díjat fizetni és plusz költségeket külsős vállalkozások irányába fizetnie. A 2018-as költségvetésben a tatai Forrás Ház – amely eredetileg a Tóváros városrész községháza volt – épületének megvásárlásához szükséges pénz rendelkezésre fog állni.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a reprezentatív épület mindig is igazgatási, közösségi feladatoknak adott helyet. Azt az elvárást, hogy miután szétválasztásra kerültek a központi és helyi igazgatási feladatok, a központi feladatokkal együtt járó elhelyezési és finanszírozási kötelezettségek is egyértelműen a kormányzatot terheljék, teljes mértékben teljesíti az ingatlanvásárlásra vonatkozó döntés. A helyi közösség számára az a legfontosabb, hogy az épületben az igazgatási feladatokat biztonságban, hosszú időn keresztül el lehet látni.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos elmondta: „méltó és igazságos Tata irányába ez a kormányzati döntés”.

– Már az okmányiroda elhelyezésekor is az volt a koncepció, hogy méltó, szakszerű és az államigazgatás presztízsét és ügyintézését képviselő, az államot egy gondoskodó és jó állam arcával bemutató helyen tudják azt kialakítani. Az ingatlanvásárlás szándéka mögött áll az is, hogy az ügyfelek számára a szolgáltatások minden járás székhelyén a lehető legoptimálisabb módon megközelíthetőek, egy helyen igénybe vehetőek legyenek, magas színvonalon szolgálva az emberek elégedettségét – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!