Környezet

2017.08.26. 07:24

Javításra szorul a csapadékvíz-elvezető rendszer Lábatlanon

Az ivóvízzel semmi gond, a csapadékvizeket elvezető rendszer felújítása már nagyon indokolt a Duna-parti Lábatlanon.

Fenyvesi Károly

A polgármesteri hivatal összeállította, közzétette a település elmúlt évi környezeti állapotáról szóló beszámolót. A tények nem csak a szakemberek számára érdekesek, az érdeklődők megismerhetik életterük egy-egy „fejezetét”.

A felszíni vizek világában az mindenki számára egyértelmű, hogy a település meghatározó folyama a Duna. Nyugalmi talajvízszintje a part menti sávban 2–4 méter, a parttól távolabb – dél felé – 11 méter körüli. A város közigazgatási határán belül eredő négy patak – a Lábatlani, a Piszkei, a Fuchs és a Sziklai – északi irányba csörgedezve ömlik legnagyobb magyar folyónkba. A patakok medreinek karbantartását az önkormányzat által foglalkozatott közcélú munkások végezték. Fákat vágtak ki, gazt irtottak, összegyűjtötték a hulladékot.

Zöldfelületek főleg saját erőből

A település környezeti állapotáról szóló beszámolóból természetesen nem maradhatott ki a zöldfelületek állapota, sorsa sem. A parkfenntartási és egyéb városüzemeltetési feladatok döntő többségét az önkormányzat saját dolgozóival, saját erő- és munkagép-kapacitással, eszközeivel oldja meg. A városgazdálkodási csoportnak négy alkalmazottja van. A zöldfelület gondozásában, a parlagfű elleni csatában – változó létszámban – részt vesznek az illetékes munkaügyi központ által kiközvetített közcélú foglalkoztatottak is. A rohammunkában végzendő fűnyírások, kaszálások, illetve speciális munkák – például fakivágás, gallyazás – végzésébe a városi önkormányzat alkalmanként vállalkozókat is bevon.

A vezetékes ivóvízellátás 100 százalékos kiépítettségű hálózaton megoldott. A szolgáltatást a Dunából úgynevezett csápos kutakkal nyert vízzel biztosítja az Észak-Dunántúli Vízmű Zrt. A társulás rendszeresen, havi egy alkalommal vizsgálja a hálózatban, illetve a tárolómedencékben lévő víz minőségét. Ahogy a beszámoló fogalmaz, általánosságban elmondható, hogy a vízminőség állandó, jó a város egész területén. Vannak olyan ingatlanok, amelyek nem csatlakoztak a vezetékes ivóvízhálózathoz, az itt élő családok közkutakból biztosítják ivóvizüket.

Levegőtől zajon át a szennyvízig

A környezeti állapotról szóló összegzés tíz fejezetben sorol tényeket. Sorrendben: Levegő, Zaj és rezgés, Élővilág, Föld, Vizek, Művi elemek, Ember, Települési környezet, Hulladékgazdálkodás, Táj. A Települési környezet téma triója: zöldfelület, játszótér, ipari környezet.

A legtöbb alponttal a Hulladékgazdálkodás szerepel az összeállításban. Külön címet kapott a kommunális, a szelektív hulladékok gyűjtése, az illegálisan elhelyezett hulladékok sorsa, a köztisztaság és a folyékony hulladékok izgalmas világa. A lábatlani szennyvíz egy része az elavult eterniti tisztítótelepre jut. Kiváltására támogatást nyert el a bajóti, a lábatlani és a nyergesújfalui önkormányzat konzorciuma.

Az összegzés szól arról is, hogy a csapadékvizeket elvezető rendszer felújításra szorul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!