Vitéz János

2017.07.14. 12:14

Szállodává alakítják az egykori esztergomi főiskolai kollégiumot

Felújítja és szállodává alakítja a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Karához tartozó esztergomi kollégium épületét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, felkészülve az Eucharisztikus világkongresszusra.

Szűr Annamária

Fotó: Szűr Annamária

A Batthyány Lajos utcában található épület átalakítási munkáit nettó 686,4 millió forintból a budai székhelyű Pesti Építő és Faipari Zrt. kivitelezi, írja a magyarepitok.hu a közbeszerzési értesítő alapján. A szálláshely kialakítása az Eucharisztikus világkongresszusra történő felkészülés része a az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye részéről, mely számos beruházást magában foglal.

A korábbi Vitéz János Tanítóképző Főiskola néhány éve olvadt be a Pázmány Péter Katolikus Egyetembe, Vitéz János Tanárképző Központ néven. A Batthyány Lajos utcai főiskolai kollégium információink szerint körülbelül egy éve üresen áll.

Elköltöztek már innen a kollégisták

Míg tíz éve még majd' mindegyik szobában éltek kollégisták (négy emeleten, szintenként körülbelül 20-25 szobában), addig a ma már a „vitézes” (volt főiskolás) nyelvben B kolinak nevezett Kossuth Lajos utcai, 72 férőhelyes épületbe „költöztek”.

Egy már nem elérhető, de a google chache-ben tárolt írás szerint „a Vitéz János Kollégium 2016 szeptemberétől új helyen várja a PPKE hallgatóit. A kollégium a történelmi hírű Magyar királyi Vendégfogadó épületébe költözik, mely teljesen felújított szobákkal, hallgatói konyhával, vizesblokkokkal, új bútorzattal, XXI. századi minőségben szolgálja hallgatóink igényeit.” Az a cikk, amely a Kossuth Lajos utcai kollégium felújításáról szól, viszont elérhető a PPKE honlapján, ennek tanúsága szerint tényleg alapos ráncfelvarráson esett át a létesítmény.

Bontás, kertépítés, felújítás is lesz a volt főiskolai kollégiumnál

A közbeszerzési értesítőben foglaltak szerint a régi, négyemeletes kollégiumnál 2800 négyzetméteren takarító bontást végeznek, a pince és a támfal alapjait is feltárják, majd jön az épület komplett átalakítása elektromos, gépészeti és belsőépítészeti kialakítással, homlokzati felújítással. Vakolatjavítást és tisztasági festést 900 négyzetméteren kell végezni, 3200 négyzetméteren pedig kert- és útépítési, valamint környezetrendezési munkákat végeznek majd.

A világkongresszus a római katolikus egyház rendszeresen megrendezett, világméretű eseménysorozata, melynek célja az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítése. 2020-ban a magyar főváros ad majd otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Az ezt előkészítő hároméves programot Erdő Péter bíboros nyitotta meg tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!