tetemes veszteség

2018.07.22. 07:13

Javában vizsgálják a rejtélyes méhpusztulás okát

Az elmúlt időszakban két esemény tartotta, tartja „rettegésben” a méhésztársadalmat. Az egyik a gyógyíthatatlan bakteriális fertőzés, a nyúlós költésrothadás. A másik a napraforgónektárt gyűjtő méhek tömeges pusztulása.

Petrik József

A költésrothadás spóráival fertőzött kaptárok, családok miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több megyében is zárlatot rendelt el, amelyről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) is tájékoztatta a gazdákat. A zárlat ideje alatt az adott településekről tilos méheket, azok nyers mézét, virágport, propoliszt, betegségterjesztő eszközöket kivinni.

Az OMME karantén-listáján szűkebb hazánk egyetlen települése sem szerepel. Simonné Venter Évát, egyebek mellett, erről a betegségről is faggattuk, miközben az ismert, környei méhész egy másik súlyos problémára is felhívta a figyelmet.

– Nyúlós, illetve amerikai költésrothadásról, így zárlatról sem tudunk a megyénkben – emelte ki Éva asszony. – Ennek ellenére bármikor felütheti a fertőzés nálunk is a fejét. Egyébként ettől a betegségtől, amelynek nincs „ellenszere”, egész családok pusztulhatnak ki. Talán hihetetlen, de egyetlen álcában 2500 millió spóra képződhet...

A betegség ellen nehéz védekezni

A nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás a méhek költésének leggyakoribb és legagresszívabb megbetegedése. A fertőzés nagyon nagy veszélyt jelent a méhek és a méhészek számára. Ebben az esetben az álcák a táplálásuk során spórák útján fertőződnek meg, majd el is pusztulnak. A fedett fiasítás betegségét leginkább úgy lehet „diagnosztizálni”, hogy az álcákon a viaszborítás behorpad. Védekezni gyakorlatilag képtelenség a fertőzés ellen, ezért a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni.

A „védekezés” a lehető legdrasztikusabb e fertőzés ellen. Minimum félméter mély gödörben, el kell égetni minden méhészeti eszközt és valamennyi méhet. Majd 50 centi földdel le kell fedni a vermet.

– A fennemlített kórnál, a mi körzetünkben is jóval tapinthatóbb veszély, hogy a napraforgó – amelyre a szakma úgy tekint, mint a második legnagyobb méhlegelőre – virágzásakor rengeteg méhelhullás volt tapasztalható – mondta Simonné Venter Éva.

– Az egyedszám ilyen mérvű csökkenésének okát még ma is kutatják, vizsgálják az illetékes hatóságok. A mi térségünkből húsz méhész is jelezett méhpusztulást. Ami szerény becslések szerint is mintegy 1500–2000 családot érint. Szerencsénkre, a mi méhészetünkben nem voltak ilyen gondok.

A mézgyűjtő szezon lezárult, sőt, időközben már a pergetés is a végéhez közeledik.

(Borítókép: Illusztráció)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!