fejlesztés

2017.08.19. 15:50

Hatmilliárdból újul meg a tatabányai kórház és az Árpád Gimnázium

Nagyszabású fejlesztések kezdődnek az Árpád Gimnáziumban és a Szent Borbála Kórházban. Ennek feltételeit az a megállapodás alapozta meg, amelyet a kormány kötött a Modern Városok Programban. A részletekről Schmidt Csaba polgármesterrel beszélgettünk.

Veizer Tamás

Schmidt Csaba nagyon fontosnak tartja az egészségügy fejlesztését

Forrás: MW

– Mekkora volumenű beruházásokról van szó?

– Mindkét beruházásra tavaly márciusban kötött megállapodást a kormány és az önkormányzat. A két beruházás 7,5 milliárd forint, és Modern Városok programban valósul meg. Az elmúlt évek több mint 10 milliárd forintos egészségügyi fejlesztései nagy előrelépést jelentenek a város és megye egészségügyi ellátásában is, és vannak még további fejlesztési területek.

– Miként érintik az ellátást az újabb fejlesztések és a tatai kórházzal való összevonás?

– Az egészségügy modernizálása, körülményeinek javítása prioritást élvez. A Modern Városok Programban megújul a Szent Borbála Kórház: a fejlesztése 5,9 milliárd forintnyi forrásból valósul meg 2017 és 2020 között. A beruházás részeként az egészségügyi intézmény korszerűsítése mellett új épületszárnyba került a tatai Szent Erzsébet Rehabilitációs Szakkórház fekvőbeteg-ellátó egysége, Óvárosból a kórházba költözik a gőzfürdő. Ezzel a megoldással a Szent Borbála Kórház komplex egészségügyi központtá válik.

– Mire terjed ki a korszerűsítés? Hol kap majd helyet a rehabilitáció?

– A kórház vezetőivel kidolgoztuk a javaslatokat, és ezeket hagyta jóvá az egészségügyi államtitkárság. Elfogadták az elképzeléseinket, így a korábban tervezettnél több, összesen 5,9 milliárd forint jut a kórház fejlesztésére. A cél az, hogy a mozgásszervi rehabilitációt egységessé tegyük, egy helyre költöztessük, és a gyógyítómunkának lényegesen jobb körülményeket alakítsunk ki. Akadálymentessé tegyük a szakrendelést, és a fekvőbeteg-ellátásnak és az ambuláns ellátásnak a feltételeit javítsuk. Az új épületszárnyban és a régi H épületben is háromágyas szobákat alakítunk ki. A mozgásszervi rehabilitációhoz kellenek majd megfelelő eszközök, medencék és tornatermek is.

– Hol lesz az új épület?

– A B és a C épület közelében lenne az új szárny, amely össze lesz kötve a többi épülettel. A tervezés már elkezdődött, az önkormányzat és a főépítész is minden szakmai segítséget megad az új épület és az infrastruktúra tervezéséhez, kialakításához. A műszerezettséget illetően a legfontosabb, hogy a rehabilitációs osztály korszerű technikával, infrastruktúrával kezdjen működni.

– A tatai kórházzal való összekapcsolódás mit jelent a vizsgálatok, az ellátás oldaláról?

– A tatai és a tatabányai kórház összevonásával a vizsgálatok, a laborok működése gazdaságosabbá tehető, jobban ki tudjuk használni a kapacitásokat, a műszaki és technikai hátteret. Az biztos, hogy az integráció nélkül nem jutottunk volna pluszforrásokhoz. A Szent Borbála Kórház fejlesztéseihez eredetileg 4,3 milliárdot irányoztunk elő, az egyesítéssel, az új koncepció kialakításával plusz 1,6 milliárdot kapott az intézmény. A tervezés elkezdődött, várhatóan 2019–2020-ban fejeződik be a beruházás.

– Az Árpád Gimnázium a fejlesztések másik fontos terepe. Ez mit jelent?

– Az Árpád Gimnázium immár 70 éve kiemelt szerepet tölt be város és megye oktatásában. Komárom-Esztergom megye második legjobb középiskolájaként tartják számon. Ahhoz, hogy ezt a pozícióját tovább erősítse, elengedhetetlen az épület korszerűsítése és felújítása, másrészt, hogy az oktatási struktúrát olyan irányban fejlesszük, ami képes a lehető legnagyobb mértékben kiszolgálni a környék munkaerőpiacának igényeit. Tatabánya iparvárossá alakulásával és az Ipari Park kiépülésével a város és a környező települések új lendületet kaptak. A fejlett ipari üzemek folyamatosan igénylik és keresik a jól képzett szakembereket, és ez a kereslet egyre csak nő.

– A reálgimnáziummá alakítás mivel jár?

– Az átalakítás eredményeképpen kiemelt szerepet kap majd a matematika, az informatika és az idegen nyelvek oktatása: ezeket a tárgyakat emelt óraszámban oktathatják majd az iskolában, úgy, hogy megőrzi korábbi értékeit. Az 1,5 milliárd forintos beruházással felújítják és bővítik az iskola épületét, új tantermeket, szaktantermeket, szertárakat és laborokat alakítunk ki, emellett a gimnázium bútorzatának, szertári kellékeinek és audiovizuális eszközeinek cseréjét is meg kell oldanunk. Az oktatás új profiljának kialakítása és a színvonal emelése mellett szükség van a közösségi terekre is, ezért nagy előadót és aulát is terveztünk a gimnáziumba. A korszerűsítés része továbbá az alapközművek teljes cseréje, a fűtési rendszer modernizálása, a nyílászárók cseréje és a külső hőszigetelés. Új bútorokat is kap az intézmény. A gimnázium teljes felújítása az új tornaterem kialakításához tervezett 600 milliós taoforrással, vagyis a társaságiadó- és -osztalék-kedvezménnyel, forrással együtt eléri a kétmilliárd forintot.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!