nagy borok

2018.01.20. 11:30

Díjakra számíthatnak borvidékeink gazdái

Már a szüret előtt kiemelkedő évjáratról beszéltek a szőlős- és borosgazdák. Aztán az élet őket igazolta. A Neszmélyi borvidéken is remek nedűk születtek, illetve érnek a hordók dongái között.

Petrik József

Tokajtól a Neszmélyi borvidékig a szőlős és borosgazdák esküdni mernének arra, hogy nagy borok születhetnek a tavalyi termésből. Az időjárás kegyes volt, a leszedett fürtök bogyóinak cukorfoka, savtartalma, illata, íze, zamata egyaránt kiváló. A 2017-es esztendő így a nagy borok születésének évjárata lehet.

Egyes fajtákat már palackozzák is a környékünkön, míg vannak olyan borok, amelyek a hordók mélyén „fejlődnek”. Neszmély térségében ígéretes minőségre számítanak.

Kamocsay Ákos főborász számára jól indult az esztendő, mivel az általa készített, számtalan díjban részesült Ihlet cuvée bekerült a 12 legjobb magyar fehérbor közé is

 

Kamocsay Ákos, az ismert főborász „ihlette” az Ihletet

Mi tagadás, nem rossz érzés úgy kezdeni az évet egy szakembernek, hogy az általa készített, 2015-ös Ihlet Cuvée-t a legjobb 12 magyar fehér bor közé választják. Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély kiváló főborászának így kezdődött a 2018-as esztendő. Az Ihlet bekerült a Super 12-be. Az ismert borász elmondta, hogy e cuvée fő alkotója, 70 százaléka hárslevelű. Ez a Papi-hegy Dunáig lefutó dűlőin termett. 20 százaléka egy francia fajta, a Chenin blance, amely a bor gerincét, savtartalmát adja, és amelyből mintegy 5 hektárnyi területe van a Hilltopnak. A „maradék” 10 százalék pedig nagyon érett chardonnay, ettől lesz komplex.

– A házasítás során minden alkotó legelőnyösebb tulajdonsága domborodott ki – emelte ki a főborász. – Abszolút szerencsés „összeállásról” beszélhetünk. Ez a bor az elmúlt idényben mindenhol díjazott volt. Az Ihlet lett a tudományos akadémia és a Semmelweis Egyetem bora. Nyert a Vinagorán, az országos borversenyen. Bekerült a TOP 100 borok magazinjába, és egyben a Legjobb illatos fehérbor címet is elnyerte. A Magyar borok nagydíja átadó jövő szombaton lesz a debreceni Déri Múzeumban.

 

A Szöllősi Pincészet vezetője, Szöllősi Ágnes is jónak ítélte meg a szőlők és a borok szempontjából az elmúlt esztendőt.

– Először készítettünk Pinot Noir rozét, és az az országos Miklós-napi borversenyen ötödik lett 370 minta közül – emelte ki az üzletasszony. – Ez egy teljesen új termékünk, mivel hagyományosan csak kékfrankosból készítettünk eddig rozét.

Szöllősi Ágnes, a pincészet vezetője elmondta, hogy idén több újdonsággal is megjelennek a piacon

Szöllősi Ágnes elmondta, hogy a januártól márciusig tartó időszak a forgalomba helyezés utáni palackozás ideje. Tavaly több mint 2000 hektoliter nedű született a borászatban, amelynek 75 százaléka fehér.

– A kék szőlőkből rozét és vörösbort készítettünk – említette meg a cégvezető. – 2013-at követően ismét érlelünk hordóban cabernet sauvignont, amit csak igazán remek szőlőből, évjáratokból érdemes „csinálni”. Ebből pedig csak 2019-ben lehet palackos bor. Újdonság még a gyöngyöző borunk is, a Rozé Fizzy. Sőt, a szürkebarátot is önállósítottuk, amit most csak Pinot Gris-nek lehet nevezni. Ez a szőlő eddig a Misi Cuvée prémiumborunk egyik alapja volt. Most külön is palackozzuk. Hat hektárnyigyönyörű ültetvényük van ebből a szőlőfajtából. Ám emellett a 2017-es sauvignon blanc is nagyon ígéreteseken tűnik. Jó szívvel ajánlhatom.

A Szöllősi Pincészet vezetője azt is elárulta, hogy a 2014-es telepítésű ültetvényeik már teljes termést adtak az elmúlt évben. A 2016-ban „ültetettek” feles hozamnál tartanak, miközben az idén újabb másfél hektárnyi új ültetvény telepítésére készül a borászat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!