Szakmai tudás

2023.05.02. 19:00

Uniós támogatás a gazdáknak

A Közös Agrárpolitika keretében elinduló új agrártámogatási rendszerben kiemelt szerep jut az Agro-ökológiai programnak, amely az első pilléres közvetlen támogatások 15 százalékát teszi ki.

M.K.

Ezen a csatornán évente mintegy 200 millió euróval támogatja a tárca a magyar gazdákat a következő években. Ezt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára mondta az Agroinform.hu-nak az új programról szóló, több mint 1000 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.

A tárca ezt a gazdálkodók számára önkéntesen vállalható új támogatási formát a legjobb szakmai tudása és elkötelezettsége alapján dolgozta ki olyan, a fenntarthatóbb gazdálkodás irányába mutató programok megvalósítása érdekében, amelyeket az elmúlt időszakban már megtapasztalt környezeti változások egyébként is szükségessé tesznek. 

Madarász István, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályának osztályvezetője részletesen bemutatta az Agro-ökológiai program feltételrendszerét. Ez egy új, tagállami szinten kötelező, de gazdálkodói szinten önkéntes támogatási forma, amelyben a gazdálkodók teljes területükkel vesznek részt, ám az igénylésből kihagyhatók a Natura 2000 gyepek, az öt hektárnál kisebb szántók és egyéb gyepek, illetve az egy hektárnál kisebb ültetvények. Ezek után értelemszerűen nem jár a támogatás sem. A részvétel nem jár több évre szóló elköteleződéssel, a vállalt gyakorlatok évről évre változtathatók. Ez a tény várhatóan megnöveli majd a programban részt vevő szereplők létszámát. 

A programban részt vevő gazdálkodók földhasználati kategóriák alapján vállalhatják különféle környezeti előnyökkel járó gyakorlatok megvalósítását, amelyek az értékelés során különböző pontértékekkel bírnak. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a részletes feltételeket tartalmazó kapcsolódó jogszabálytervezetek az Agrárminisztérium honlapján már elérhetők. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezetétől megtudtuk, hogy szűkebb hazánkból is nagyon sok az érdeklődő a különféle lehetőségek iránt. Azt javasolják, hogy mielőtt döntenének valamelyik támogatási formáról, kérdezzék meg a részletekről a falugazdászt, aki rendelkezik a legfrissebb információkkal, és ha kell, figyelmeztet a lehetséges buktatókra. Ezt követen a döntés és a felelősség természetesen a gazdáé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!