Köszönet

2023.05.04. 17:30

„Szükség van vendégmunkásokra is” - Komárom legnagyobb adózóit köszöntötték (fotók)

A város húsz legnagyobb adózóját köszöntötték Komáromban csütörtökön, a Csillagerődben. Az eseményen Czomba Sándor államtitkár is szólt a cégek képviselőihez.

Körtvélyfáy Dina

A város legnagyobb adózóinak mondtak köszönetet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

 – Szeretnénk köszönetet mondani azon gazdasági társaságoknak, amelyek adóforintjaikkal leginkább meghatározzák Komárom lehetőségeit – fogalmazott dr. Molnár Attila polgármester.

A város vezetője elmondta, Komárom költségvetésének főösszege 22 milliárd forint, azonban ebben a megnyert pályázatok forrása is szerepel. A település mintegy 7 milliárd forintot fordít működésre, míg a helyi adóbevételek összege 4,5 milliárd forintot tesz ki, ami véleménye szerint egy 20 ezres várostól nem kis teljesítmény. Felhívta a figyelmet, nagyon sokat tettek azért, hogy a városnak ilyen ipari övezete legyen, a világ meghatározó gazdasági társaságai működnek Komáromban. Mint mondta, a kis- és középvállalkozások szerepe is fontos a nagy, multinacionális cégek mellett.

Felidézte, 2010–13 között elsősorban a válságkezelés időszakát élték, 15 százalék környékén volt a munkanélküliségi mutató. 2014 és 2019 között igyekeztek felzárkózni a versenytársakhoz, sok pályázatot is elnyertek. 2019-től napjainkig a régió vezető szerepének kiharcolását, és az ebben való helytállást látja feladatuknak. Arra is kitért, a háború hatásai világszinten jelentkeznek, ők is ezekkel küzdenek az önkormányzattal a mindennapokban.

Czomba Sándor, Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, a magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli a külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs elegendő magyar munkaerő. Hangsúlyozta azonban azt is, ameddig vannak magyar munkavállalók, a felvételnél őket támogatják. Arra is kitért, Debrecenben például 2030-ig várhatóan 30 ezer új munkahely létrejöttére lehet számítani.

– Azonban felelősségünk van abban, hogy kik, honnan és milyen feltételekkel jöhetnek ide – fogalmazott Czomba Sándor. – Ugyanakkor a létszámhiány miatt stagnáló vállalkozások vagy elmaradó befektetések a magyar emberek munkavállalási esélyeit is csökkentik.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, az önkormányzat tudatos gazdaságfejlesztési tevékenysége, a kormányzati támogatás és az itt letelepedett vállalatok együttes tevékenységének eredményeképpen Komárom-Esztergom vármegye rendre az ország legfejlettebb régiói között szerepel.

Mérföldkő volt az unióhoz csatlakozás
Dr. Kancz Csaba főispán arról beszélt, a vármegyében csupán 1-1,5 százalékos a munkanélküliségi ráta, így azzal a kihívással kell megbirkózniuk, hogy megtalálják azt a típusú munkaerőt, aki itt boldogulni tud. Hozzátette, Komárom a bevételekből olyan beruházásokat valósított meg, amik a helyiek kulturális, sportolási, szórakozási igényeit elégítik ki. Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere úgy fogalmazott, a két Komárom életében az unióhoz csatlakozás mérföldkő volt, adott lett a szabad mozgás lehetősége, így a munkaerő is szabadon áramolhat azóta. Hangsúlyozta, azon dolgoznak, hogy Komárom egy természetes, európai regionális központ legyen Komárom, ne két, határ menti város. Rámutatott, az új híd megépülésével a teherforgalom is könnyedén átjut a határ egyik oldaláról a másikra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!