Ingatlanpiac-mustra

2023.03.09. 07:00

Itt a legolcsóbbak a lakások Tatabányán - egy újvárosi utca is bekerült a 10-es listába

Egy 50 négyzetméteres ingatlant akár már 4,2 millió forintért is megvehetünk Tatabánya legolcsóbb utcájában, de több olyan utca van, ahol 15 millió alatt juthatunk ekkora lakáshoz.

M. K.

Körülbelül négyszeres a különbség a lista első és 10. helyén álló legolcsóbb utca négyzetmétárai között

Forrás: Google Streetview

Ahogy arról beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattárának Magyarországi lakásárak, 2005–2021 kiadványából kiderült, hogy melyek a legolcsóbb és a legdrágább utcák Tatabányán a négyzetméterárak alapján. A minap a legdrágábbakat már bemutattuk, most pedig górcső alá vesszük azokat a területeket, ahol a legalacsonyabbak a négyzetméterárak.

Érdekesség, hogy míg a legdrágább utcák között nagyjából négyszeres volt az árkülönbség, addig a legolcsóbbakat országos szinten vizsgálva tízszeres. Tatabányán ez utóbbi szám körülbelül négyszeres.

Van, ahol 100 ezer forint alatt van a négyzetméterár 

A Portfolio elemzése szerint a legolcsóbb és a legdrágább utca között mindenhol több mint kétszeres az árkülönbség, a legtöbb vármegyeszékhelyen pedig több mint háromszoros. Mindez azonban nem a nagyon drága utcák miatt van, sokkal inkább azért, mert vannak olyan területek, amelyek népszerűtlenek a lakásvásárlók körében, így ott csak rendkívül nyomott áron lehet eladni az ingatlanokat. Mint kiderült, Tatabánya is azon öt megyeszékhely között van ( Miskolc, Salgótarján, Békéscsaba, Pécs mellett), ahol a legolcsóbb utcák valamelyikében a 100 ezer forintot sem érte el az eladott lakások átlagára. Sőt, ahogy a boon.hu írta, Miskolcon az 50 ezer forintot sem haladta meg.

A különbségek hátteréről Molnár Zsuzsanna, a tatabányai INKÖZ Ingatlanközvetítő és Befektető Zrt. ügyvezetője korábban a Kemma.hu-nak elmondta, hogy a divatosabb, felkapottabb, biztonságos utcákban lényegesen és többszörösen magasabb eladási árak vannak, mint a perifériákon lévő, rossz múlttal, vagy egyszerűen kevésbé népszerű jelennel „megáldott” utcákon és környékükön lévő ingatlanok esetében. Tatabányán egyébként a legolcsóbb utcákban az átlagos ingatlanár mindössze 250–300 ezer forint körül alakult négyzetméterenként, míg, ahogy arról írtunk, a legdrágábbakban 600 ezer forint felett mérik a négyzetmétereket. A listába azok a közterületeket kerültek be, ahol egy év alatt minimum három adásvétel történt, ráadásul egy-egy extrém tranzakció komolyan torzíthatja a statisztikát.

Kilátások

Az ingatlantulajdonosok feltehetően nemcsak a múltra, de arra is kíváncsiak, milyen lesz a lakásárak várható alakulása Tatabányán az előttünk álló időszakban. Az elmúlt egy-két év tükrében elmondható, hogy a mostani piaci környezetben a korábbiaknál is nagyobb a bizonytalanság, ugyanakkor az biztos, hogy az előttünk álló hónapokban a korábbi évekhez képest az egész országban alacsonyabb tranzakciószámokra és hosszabb értékesítési időre kell számítani. Az biztos, hogy az említett folyamatok mind az új, mind a használt lakások piacára erős hatással lesznek.

Érdemes követni heti ingatlanajánlóinkat is, amelyekben folyamatosan mutatunk be különböző, eladó házakat a vármegye minden pontjáról. Január elején arról is beszámoltunk, hogy szakértők szerint mennyivel lesznek drágábbak a komárom-esztergomi ingatlanok.

Az Ingatlanbazáron a legolcsóbb tatabányai lakás jelenleg egy 42 négyzetméteres, 7, 9 milliós felsőgallai ház egyébként, de a Szent István úton is hirdetnek egy 30 négyzetméterest 9 millióért. 50 négyzetméter körüli lakásokat átlag 20 millióért kínálnak a városban. A legolcsóbb házat 1,5 millió forintért kínálják, ezt végrehajtás miatt kell eladni. 

Tatabánya legolcsóbb utcái

 Szabó Ignác utca (324 000 forint/m2)

Szent György utca (315 000 Ft/m2)

Napsugár utca (313 000 Ft/m2)

Tass vezér utca (302 000 Ft/m2)

Kazinczy Ferenc utca (298 000 Ft/m2)

Építők útja (297 000 Ft/m2)

Dr. Vitális István utca (292 000 Ft/m2)

Jászai Mari utca (271 000 Ft/m2)

Blaha Lujza utca (270 000 Ft/m2)

Iparos utca (84 000 Ft/m2)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!