Korszerűsítenének

2023.01.12. 17:42

Jelentős támogatást kapnak a hentesüzletek- soroljuk, vármegyénkben mire költenék a pénzt

A kormány 4,5 milliárd forint támogatást nyújt a kis hentesüzleteknek – közölte az agrárminiszter, Nagy István. Vármegyénkben többen korszerűsítésre fordítanák a kapott pénzt, de egyelőre kevés információval rendelkeznek.

W. Zs.

Kardos György is örül annak, hogy a kormány támogatja a hentesüzleteket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kabinet az orosz–ukrán háború és az energiaválság okozta gazdasági nehézségek mellett kiemelten fontosnak tartja a vidék és a kistelepülések támogatását. Folyamatosan vizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek segítséget nyújthatnak az ágazat szereplőinek. A tárca tervei szerint több mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.

Egymás után érkeznek a vevők az egyik tatabányai henteshez a vásárcsarnokban. Kardos György eladó szerint sokan az árstopos termékeket keresik, vagyis a sertéscombot, a csirkemellet és a csirke farhátat. Ezek a húsok annyira népszerűek, hogy sokszor gyorsan elkapkodják. Van, aki ilyenkor nagyobb mennyiséget is megvesz, és otthon lefagyasztja. Hozzátette: a szezonális termékekből, vagyis a bőrös sertéshúsból és a kocsonyának valóból is többet rendelnek, míg az árstoposokból kevesebbet.

Segítség – Az árstopot a kormány tavaly február 1-től vezette be. A családokat védő program célja, hogy a magyar háztartások a háborús infláció ellenére is a régi áron tudják megvásárolni a húsokat. Ez azonban jelentős bevételkiesést is jelenthet a hentesüzleteknek. A bejelentés szerint a boltok kapják meg a támogatást, de kérdés, hogy például a piacokon jelenlévő árusítók részesülhetnek-e az összegből.

A hentesek örülnek a kormánytámogatásnak, azonban többségük egyelőre tapogatózik. Azt mondják, amíg nincsenek kellő információ birtokában a pályázattal kapcsolatban, nem mernek állást foglalni az ügyben. Másrészről a szófukarság oka lehet az is, hogy az év végi zárások után derül majd ki, mekkora különbözet jelentkezett bevétel és kiadás oldalon. Úgy tudjuk, leginkább a gépek korszerűsítésére és az eszközök energiagazdaságosabbá tételére fordítanák a pénzt, meg persze a kiadások kompenzálásánál is jól jönne a támogatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!