Konzultáció

2023.01.13. 17:30

A vármegyék sajátos kihívásaira együtt keresik a választ

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó hat vármegye kilenc kamarájának vezetője és dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter péntek délelőtt Győrben, a Széchenyi István Egyetemen.

Kemma.hu

A Széchenyi István Egyetemen írták alá a megállapodást

Fotó: Csapó Balázs

Az ünnepélyes aláíráson a kamarai elnökök mellett részt vett Latorcai Csaba államtitkár, valamint Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

– Miközben az ország többi régiója a felzárkóztatandók közé tartozik, speciális forrásokat és kedvezményesebb támogatási intenzitást kap, addig az Észak-Dunántúlnak, ha nem is egyedül, de nehezebb körülmények között kell megállni a helyét. Burgerland, vagy a Pozsonyi térség olyan versenyképességi kihívást jelent a munkaerő elcsábítása, de akár az infrastruktúra fejlesztése szempontjából is, amely itt különleges szempontokat hoz előtérbe. Az itteni konzultáció számomra része az európai uniós források optimális hasznosításának – mondta Navracsics Tibor.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az esemény házigazdája elmondta, az a legfontosabb az, hogy vármegyék olyan vonzó munkahelyeket tudjanak adni az itt élőknek, hogy ne Ausztriában és Szlovákiában keressék a boldogulásukat.

Illusztris névsor – Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztésének újabb mérföldköve volt a stratégiai partnerségi megállapodás aláírása. A Széchenyi István Egyetemen rendezett eseményen részt vett dr. Navracsics Tibor, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Pintér-Péntek Imre mellett Latorcai Csaba államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes, Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– Tudjuk, hogy ezért nem azok hibásak, akik kijárnak külföldre dolgozni. Nekünk kell olyan munkakörülményeket teremteni, anyagilag, erkölcsileg, szociálisan, bölcsődei és óvodai helyekkel és sok más szempontból, hogy jól érezze magát ez a jó képességű és szorgalmas réteg. A területfejlesztési miniszter úgy gondolta, hogy összefogja ezt a rendszert, amelynek egy sarokpontja a gazdaságfejlesztés, és az Észak-dunántúli kamarai összefogás. A kamarák gyűjtik össze azokat a vállalkozókat, akik túllátnak a saját kerítésükön, és a gondolataikat csokorba foglalva leírják, milyen kitörési pontokhoz kell a magyar állam, vagy a régió segítsége.

Ezekből a konzultációkból állhat össze az országos fejlesztési terv. Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a megyénk országgyűlési képviselője elmondta: havonta egyeztet a kamarákkal, hiszen együtt lehet kialakítani azt a terület- és gazdaságfejlesztési koncepciót, amely meghatározza a jövőt. Hozzátette: a térségben különösen fontos a kelet-nyugati közlekedési folyosó fejlesztése. A lehetőségeket a lehető legjobban ki kell aknázni, hogy megtartsuk az autóipar húzóágazati szerepét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!