Fejlesztések

2023.01.27. 15:05

A kamarák segítik az összehangolást

A megyei kereskedelmi és iparkamara (KEMKIK) a járvány, az orosz-ukrán háború és az energiaáremelések miatt különlegesnek számító évet zárt, ugyanakkor az idei is sok kihívással kezdődik. Erről beszélgettünk dr. Szerencsés László elnökkel.

Mórocz Károly [email protected]

Gyõr, 2023. január 13. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j6), Balogh Károly Zsolt, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fõtitkára, Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Filep Bálint, Széchenyi István Egyetem elnöke, Radetzky Jenõ, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Kovács Dezsõ, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Pintér-Péntek Imre, a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az esemény házigazdája, Mayer Gábor területfejlesztésért felelõs államtitkár, Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b-j) a stratégiai partnerségi megállapodás aláírásán a gyõri Széchenyi István Egyetemen 2022. január 13-án. Navracsics Tibor az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó kilenc kamara vezetõjével írt alá stratégiai partnerségi megállapodást. MTI/Krizsán Csaba

Fotós: Krizsán Csaba

– Számos sikeres rendezvénye volt a kamarának tavaly. Ha egyet kellene ezek közül kiemelni, melyik lenne az?

– A hagyományos mesteravató ünnepségünket Esztergomban, ahol 10 szakma 84 mestere vehette át oklevelét, valamint aranykoszorús mestereket is köszönthettünk a régi, céhes hagyományok szerint. Az oktatásnak, azon belül a felnőtt képzésnek mindig kiemelt szerepe volt a kamara életében, így lesz ez a jövőben is.

– A felújítások éve volt 2022 és az lesz az ideinek egy része is a KEMKIK székházaiban. Mi történt Tatabányán, illetve Esztergomban?

– A tatabányai székházunk komplett felújításához a napelem rendszer beszerelése és a födémszigetelés hiányzik még, Esztergomban pedig várhatóan nyár végére készülnek el mindennel. Az energetikai felújítás rendkívül fontos, egyben költséges, erre összesen több mint 143 millió forintos európai uniós támogatást nyertünk el egy KEHOP pályázaton. Kulturált, komfortos körülmények között fogadhatjuk tagjainkat, és nem utolsó sorban jelentős összegeket takaríthatunk meg a fűtéssel, világítással.  

 Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó kilenc kamara egyike a megyei. Körvonalazódtak már az idei tervek?

Nevezhetjük egyfajta alapkőletételnek is, hogy január közepén stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a győri Széchenyi István Egyetemen a kamarák vezetőivel. Hangsúlyozta, szeretnének egy olyan rendszert létrehozni, amely nem csupán területfejlesztési és fejlesztéspolitikai dimenzióval rendelkezik. A tervek szerint minden, a jövőre vonatkozó kérdésben egy állandó és intézményesített párbeszédet alakítanának ki. Hozzátette, a kultúra, a gazdaság és a politika a közélethez tartozik, nem választják el őket egymástól áthatolhatatlan határok, összességében mind a közjóra irányulnak. Szerintem a megállapodással szorosabbra fűzhető a gazdaságfejlesztési zónához tartozó kamarák együttműködése és egymás munkáját is tudják segíteni annak érdekében, hogy a térség gazdasága együtt fejlődhessen.

Milyen konkrét elképzelések vannak ehhez kapcsolódva?

A napokban Tatabányán egy konzultáción részt vett Lázár János építési és beruházási miniszter is. Kiemelte, számunkra két sarokköve van a közlekedéspolitikának. Az emberek mindennapjait segítő, ugyanakkor gazdaságélénkítő hatású fejlesztéseknek kell megvalósulni a következő években. Ehhez kell rendelnünk a közutas és kötöttpályás beruházásainkat. Azért találkozott az északnyugat-magyarországi vármegyék gazdasági szereplőinek érdekképviselőivel, hogy az érintettek segítsenek a legjobb döntések meghozatalában. A gyakorlati megvalósításhoz Czunyiné dr. Bertalan Judit, Északnyugat-Magyarország gazdaságfejlesztési kormánybiztosa felkérte a megyei kereskedelmi és iparkamarát, hogy egyeztessünk, gyűjtsük össze a többi kamara javaslatait a 100-as, a 76-os és a 8-as út lehetséges felújításával, korszerűsítésével kapcsolatban. Elkezdtük az egyeztetést, ez lesz majd az alapja a tervezésnek, utána pedig a kivitelezésnek. Remélhetően a fejlesztések éve lesz az idei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában